Uluslararası barışı koruma misyonlarında görev yapan Türk Polis Teşkilatı mensuplarının deneyimlerinin teşkilatın kurumsal kapasitesine katkısı üzerine bir araştırma
A research on contributions of the Turkish police officers joined international peacekeeping missions to the institutional capacity of Turkish National Police
- Tez No: 376542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ ERKAN ALAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Polis Teşkilatı, Kurumsal Kapasite, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Barışı Koruma Misyonları, Turkish National Police, Institutional Capacity, United Nations, International Peacekeeping Missions
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın amacı; uluslararası barışı koruma operasyonları kapsamında yurtdışı göreve gönderilen personelin, Türk Polis Teşkilatının kurumsal kapasitesine katkıları konusunda üst düzey polis yöneticilerinin yaklaşımını araştırmaktır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan bu araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılarak veriler toplanmış ve 18 polis yöneticisi ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Örneklem içerisinde yer alan polis yöneticilerinin tamamı, barışı koruma misyonlarında görev yapan personelin teşkilatın kurumsal kapasitesine olumlu katkı yaptıklarını belirtmişlerdir. Araştırma bulguları, bu etkilerin daha çok bireysel ve örgütsel düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır. Polis teşkilatında son 15 yıl içerisinde yaşanan değişim faaliyetleri ile bu değişimde anahtar role sahip büyük ölçekli kurumsal kapasite geliştirme projelerinin büyük bir kısmında uluslararası barışı koruma misyonlarında görev yapmış personelin yer aldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore and evaluate contributions of the Turkish police officers joined international peacekeeping missions to the institutional capacity of Turkish National Police by view of senior police managers. Qualitative research method used in this study. Data was collected using semi-structured interviews methods and 18 interviews were conducted face to face with the police managers. Police managers stated that personnel serving in peacekeeping missions have a positive impact on the institutional capacity of the Organization. According to the findings of the research, the vast majority of contributions can be seen at the individual and organizational level. The research also revealed that personnel joined international peacekeeping missions has contributed to the majority of large-scale mapping projects conducted by the Organization of TNP which has key role within the reform process over the past 15 years.