Kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal yönetim arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir araştırma
A research on corporate social responsibility and its relation to corporate governance
  1. Tez No: 376549
  2. Yazar: ŞAHSANEM MERCAN ÖZTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal sorumluluk, kurumsal sosyal sorumluluk, kurumsalyönetim, Social responsibility, corporate social responsibility, corporate governance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde işletmelerin öneminin giderek artması ve toplum içinde vazgeçilmez bir kurum haline gelmeleri sebebiyle bir takım sorumluluklar üstlenmesi gerekir. İşletmelerin ahlaki değerleri ile birlikte sosyal sorumluluklarının da öneminin giderek artması, esas olan insan mutluluğu ve refahını artırma anlayışının işletmelerde yavaş yavaş yerleştiğinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle işletmeler, toplumsal sorunların çözümüne ve çağdaş yaşam standardının gelişmesine yönelik çeşitli strateji ve projeler ortaya koymaktadırlar. Ancak işletmelerin sosyal sorumluluğu sadece sosyal ve çevresel konular olmamakla beraber, iş stratejileri ve çalışma faaliyetleri de ele alındığında kurumsallaşma ihtiyacı kaçınılmaz olmaktadır. Bu bağlamda kurumsal sosyal sorumluluk kavramı; sosyal, çevresel, ekonomik ve etik kavramlarının yönetimi ve şirketleri bu alanlarda sosyal paydaş beklentilerine olan duyarlılığıdır. Büyüyebilmek ve önemli işlerin altından kalkabilmek için yerli ve yabancı sermayeye ihtiyaç duyan, aynı zamanda sosyal ve ekonomik sorunlara neden olan şirketlerin nasıl yönetilmeleri gerektiği önemli bir konudur. Yaşanan şirket skandalları ve bağlantılı olarak gerçekleşen ekonomik krizler, şirket yönetimlerinde yaşanan başarısızlıkları giderecek yolların araştırılmasına neden olmuştur. Yaşanan gelişmelerin sonucunda da“kurumsal yönetim”kavramına ulaşılmıştır. Kurumsal yönetim; şeffaflık, hesap verilebilirlik, sorumluluk ve adillik ilkeleri ile iyi bir yönetim şekli sunan ilkeler dizinidir. Bu ilkelerin uygulanması her kurum için başarılı yönetime giden anahtardır. Bu çalışmada; kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal yönetim kavramlarının ne anlama geldiği ve sonuçta bu iki kavramın hiyerarşik olarak birbirleriyle iç içe olmadığı, ancak birbirini tamamlamaya çalışan iki kavram olduğu bir uygulama ile açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the importance of companies has been rising constantly and they have been an indispensable foundation in society, they should bear some responsibilities. Besides the moral values the increase in social responsibilities of companies can be accepted as an indicator of a prevalence of an increase in comprehension of people's happiness and welfare. Therefore, companies submit several Projects and strategies regarding the development of modern life standards and solving of social problems. However, although the social responsibility of business enterprises is not only the concern of social and environmental issues, the need for institutionalization is inevitable when the business strategies and work activities are taken into the consideration. In this context, the concept of corporate social responsibility is the sensitivity to how social, environmental, economic plus ethical concepts are governed and to the expectations of social stakeholders in these areas. For growth and overcoming significant tasks it is an important fact that how companies in need of domestic and international capital which spontaneously lead to social and economic troubles are governed As the company scandals and the economic crises occur, unsuccessful conditions of firms are begin to be researched. After these developments the concept of“corporate governance”has arisen. Corporate governance is list of principles offering good management scheme with transparency, accountability, responsibility, and equity principles. For every corporation, implementation of these principles is the key to reach successful administration. This study explains with application the meaning of concepts of corporate social responsibility and corporate governance and that consequently these two concepts are not correlated, yet complete each other.