İşletmelerde iç denetimin yapısı ve işleyişi
The structure and functioning of the internal
  1. Tez No: 376553
  2. Yazar: KİBAR ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetim, İç Kontrol, İç Denetim Süreci, Internal Audit, Internal Control, Internal Audit Process Date: September 20, 2014
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüz değişen rekabet koşullarında işletmelerin faaliyetlerini geliştirip, değer katmak amacını taşıyan, bağımsız ve tarafsız, objektif bir güvence ve danışmanlık hizmeti olan iç denetim; işletmelerin yönetim kalitesinin ve faaliyetlerin sürdürülebilir büyümesine sağladığı fayda açısından her geçen gün daha da önemli bir rol üstlenmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde; iç denetim kavramı, tanımı, özellikleri ve unsurlarına kapsamlı olarak yer verilmiştir. İkinci bölümünde; Türkiye'de ve dünyada iç denetimin uygulanması ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde; iç kontrol sistemine ve iç denetim ile olan bağıntısına değinilmiştir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise; işletmelerde iç denetimin planlanması, yürütülmesi ve raporlanması aşamaları ele alınarak iç denetim süreci irdelenmiştir. Bu çalışma ile iç denetimin işletme faaliyetlerinin etkinliği ve verimliliği bakımından ne denli gerekli ve önemli bir husus olduğu vurgulanmıştır. Tezin hazırlanması aşamasındaki katkı ve önerileri ile beni yönlendiren ve bana yol gösteren tez danışmanım Sayın Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir TUNA hocama ilgi ve desteğinden ötürü teşekkürlerimi sunarım. Yoğun ve uzun araştırma sürecini kapsayan tez çalışmam sürecinde sabır ve destekleri ile her zaman yanımda olan aileme sonsuz sevgi ve teşekkürlerimi sunarım.
Özet (Çeviri)
In today's changing competitive conditions to develop their activities of enterprises, to add value on an objective, independent and impartial, with assurance and consulting service of internal audit; the quality of the management and activities of enterprises, the benefits of the sustainable growth in terms of assuming a role even more important with each passing day. In the first part of the study; internal audit concept, definition, characteristics and elements are comprehensively included. In the second part; Implementation of internal audit in Turkey and in the world are discussed. In the third part of the study; correlation with the internal control system and internal audit are described. In the fourth and final part of the study; from the internal audit planning, execution and reporting phases were investigated by considering the internal audit process. Business activities in terms of effectiveness and efficiency are emphasized as an important aspect of internal audit. In preparation of my thesis; showing me the way, with contributions and suggestions, Abdulkadir TUNA my thesis adviser'I would like to thank you for the interest and support. In the process of thesis, which is always with me in my family, thank you forever.