Yıllara yaygın inşaat, taahhüt ve onarım işlerinde muhasebe işlemleri inşaat taahhüt işletmelerinde iç kontrol ve denetim
Accounting transactions for multi-year construction, commitment and repair works internal control and audit in construction commitment companies
- Tez No: 331136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÇANAKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnşaat, TMS 11, Denetim, İç Kontrol, Construction, TMS 11, Auditing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
Ülkemizde inşaat sektörü ekonomi açısından lokomotif sektörlerden birisi olup Cumhuriyetin ilanı ile gelişmeye başlayan bir sektördür. Cumhuriyetin ilk yıllarında demiryolu hatları ve büyük su projeleri ile başlayan inşaat sektörü, dünyadaki liberalleşme rüzgarlarının başladığı İkinci Dünya Savaşından sonra tırmanışa geçmiştir. Genel olarak emek-yoğun bir teknoloji ile çalışan inşaat sektörünün istihdamın yaratılması ve işsizliğin azaltılmasında payı büyüktür. Türkiye, bölgesinde pek çok inşaat alt sektöründe üretim kapasitesiyle üretim üssü olma özelliğini taşımaktadır. Demir-çelik, çimento, seramik ve kaplama malzemeleri, mimarlık, boya ve yapı kimyasalları, seramik sağlık gereçleri, yalıtım, plastik boru ve profil, iklimlendirme, soğutma ve klima, aydınlatma, doğal taş ve mermer gibi bir çok alt sektörün can damarı inşaat sektörüdür.Ülkemizde inşaat işleri vergi hukuku açısından yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri ile yıllara yaygın olmayan inşaat ve onarım işleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.Yıllara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işlerinin başlangıç ve bitiş tarihleri farklı dönemlerde olması nedeniyle farklı bir vergileme sistemine sahiptir.Bu çalışmanın amacı, çok farklı coğrafyalar ve bölgelerde faaliyet gösteren inşaat taahhüt işletmelerinin denetim ve iç kontrol sisteminin incelenmesine yöneliktir.Bu çalışmada, yıllara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işletmelerinin yapısı, özellik arz eden hesapların işleyişi ile TMS 11 İnşaat sözleşmeleri standardı detaylı olarak incelenmiş olup, inşaat taahhüt ve onarım işletmelerinde iç kontrol sistemi ve denetimin nasıl olması gerektiğini incelemeye çalışılmış ayrıca bilanço hesapları, stok hesapları ve maliyet hesaplarının denetimi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Construction business is one of the locomotive industries in Turkey and it is the most improving one after the constitution of the Republic. The industry was started its development by the large scale railway and water supply projects of the young Turkey at the first ages of the republic and continued aggressively the development by the liberality wind after second world war. Because construction industry generally hires a large scale of labour force, it has an important effect on decreasing unemployment. Moreover, Turkey is absolutely the production base of its region for the all construction sub-industries. Construction industry is the artery of the most of sub-industries. Most of the companies of the industry are also working abroad. Enlarging country inside and close region markets have been accelerated the industry rapidly in the last five years.Construction business is separated to two parts in the tax law of Turkey as ?completed in multiyear construction and restore projects? and ?completed in one or less than a year construction and restore projects?.This study aims to investigation of the auditing and control system of the industry in the different regions. The multiyear construction and restore projects? structure and the principle of the precedence accounts? contract standard TMS 11 are checked in detail.Moreover, auditing and control system of the industry is investigated. The auditing of accounts, stock accounts and cost calculations are explained in detail.