Örgüt kültürünün akademisyenlerin kariyer gelişimi üzerine etkisi, Hitit Üniversitesi örneği
The effect of organizationel culture on scolars (academics) development career, Universty of Hittite example
  1. Tez No: 376567
  2. Yazar: GAMZE TAŞDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMÜR DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Akademisyen, Kariyer, Kariyer Gelişimi, Culture, Organizationel Culture, Academic, Career, Career Development
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde küreselleşmenin etkisiyle birlikte oluşan süreç, örgütler arasında rekabeti artırmış, rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri için yeni yönetim şekilleri geliştirilmesini devamında getirmiştir. Bilimsel çalışmaların yapıldığı ve bilim ışığında yeni nesillere eğitim veren, üniversitelerinde bu rekabet ortamı içerisinde ayakta kalabilmeleri ve yetiştirmiş oldukları nesillerin modern, ileri görüşlü yeni bilgilere ve teknolojiye ayak uydurabilen nesiller olması gerekmektedir. Üniversiteler de eğitim örgütleri olarak, varsayımlar, inançlar, değerler, normlar, sembol ve uygulamalardan oluşan örgüt kültürü büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada amaç; örgüt kültürünün akademisyenlerin kariyer gelişimi üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırmanın ana kütlesini Çorum İlinde ilk Kurulan Üniversite olan Hitit Üniversitesi akademisyenleri oluşturmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Geleneksel anket yöntemlerinden mülakat, yüz yüze görüşme, modern anket yöntemlerinden ise internet-eposta anket yöntemi uygulanmıştır. Veri toplama yöntemi sonucunda 269 cevaplayıcıya ulaşılmıştır. Elde edilen verilerin SPSS programıyla çözümlenmiş ve uygun istatistiksel testlerle analiz edilmiştir. Kullanılan analizler faktör analizi ve regresyon analizleridir. Analizler sonucunda kurulan hipotezler kabul edilmiş olup iki ayrı regresyon modeli geliştirilmiştir. Örgüt Kültürünün akademisyenlerin kariyer gelişimi üzerine etkisinin incelenmiş olduğu çalışmada katılımcığa verilen desteğin tam olarak benimsendiği, örgüt kültürünün diğer boyutlarının akademisyenlerin kariyer gelişimi üzerine etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays together with the process of globalizational effects enhanced the competition among organizations, in order to survive through the competitive environmetal continuation,which brought new governmental development forms. Inorder to survive in this competitive environment of the universities through the modern light of scientific and educational studies serving the forcoming generation's futuristic sights, should be able to adapt technology. The organizational cultural application consisiting of assumptions, beliefs, values, norms, symbols and practices is of paramount importance in universities, as educational organizations. The aim of this study is to investigate the development effect of higher academics career organizational culture. The Hittite University as the first educational ınstitution established in Chorum constitutes the main mass of research scholars, where the survey method was used as data collecting. Instead of traditional face to face interview methods, the modern web-emil technology was used. As a data collection method result of 269 respondents ınterviews, the obtained data have been analyzed through appropriate statistical tests, using the SPSS software. The used analyses were Factor and Regression. The accepted hypothesis analises results established and developed two separate regression models. The Academics Organizational culture's career development study and examined effects were fully embraced the support given to the participant. As a result, it concluded development effects on other dimensions of Academic Organizational culture careers.