Etik iklim ve algılanan örgütsel adalet ilişkisi: Tokat ili bankacılık sektörü üzerine bir araştırma
The relationship between ethical climate and perceived organizational justice: A study on banking sector in Tokat province
  1. Tez No: 376572
  2. Yazar: AHMET MUMCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SAİD DÖVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, İş Etiği, Etik İklim, Algılanan Örgütsel Adalet, Örgütsel Adalet Boyutları, Ethics, Work Ethics, Ethical Climate, Perceived Organizational Justice, Dimensions of Organizational Justice
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı etik iklimin, algılanan örgütsel adaletin alt boyutları ( prosedür adalet, dağıtım adalet, etkileşim adalet) ile arasındaki ilişkiyi inceleyerek etik iklimin çalışanın adalet algılaması üzerinde etkisini araştırmaktır. Ayrıca etik iklim algısı ve algılanan örgütsel adaletin demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterip göstermediğini belirlemektir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde etik ve iş etiği kavramlarının öncülüğünde etik iklim kavramı; ikinci bölümde prosedür adaleti, dağıtım adaleti ve etkileşim adaleti boyutları ile algılanan örgütsel adalet kavramı üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde etik iklimin çalışanın adalet algılaması üzerinde etkisini incelemek ve etik iklim ve örgütsel adalet algısının demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla uygulama kısmına yer verilmiştir. Araştırma kısmında hazırlanan anket formu Tokat ili merkez ilçesinde faaliyet gösteren 22 banka şubesinde görev yapan 210 banka personeline uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde, Tanımlayıcı İstatistikler (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart Sapma), Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi, ANOVA Analizi (Tek Yönlü Varyans Analizi) ve t- Testi Analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda; Etik iklim ile algılanan örgütsel adalet boyutları arasında pozitif bir ilişki olduğu ve etik iklimin çalışanın adalet algılamasını her üç boyutta pozitif yönlü olarak etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca algılanan örgütsel adalet ve etik iklim algısı ile medeni durum, eğitim düzeyi, arasında anlamlı bir farklılık bulunamamış iken etik iklim, algılanan örgütsel adalet ve bazı boyutları (prosedür adalet, dağıtım adalet, etkileşim adalet) ile cinsiyet, sektör, yaş, kurumdaki görev süresi, kurumdaki pozisyon ve gelir düzeyi değişkenleri ile anlamlı farklıklar bulunmuştur. Çalışmanın sonunda araştırma bulgularına dayanarak uygulamaya ve araştırmacıya yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore the impact of ethical climate on workers' justice perceptions by investigating the relationship between ethical climate and the sub-dimensions (procedure justice, distributive justice, interaction justice) of perceived organizational justice. This study also aims to determine whether the perception of ethical climate and perceived organizational justice show significant differences according to demographic variables. The study is made up of three parts. The first part explains the notion of ethical climate in reference to the notions of ethics and work ethics; the second part explains procedure justice, distributive justice and interaction justice. Third part includes application part to research the impact of ethical climate on workers' justice perception and to determine whether ethical climate and perception of organizational justice show significant differences according to demographic variables. At the research part, the survey is conducted among 210 bank staff working at 22 bank branches in Tokat province. To analyze the data descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation), correlation analysis, regression analysis, One-Way ANOVA Analysis (One-Way Analysis of Variance) and t-Test Analysis are used. Analyzing the data this study finds out that there is a positive relationship between ethical climate and perceived organizational justice dimensions, and that ethical climate has positive effects on workers' justice perceptions at three dimensions. Furthermore, it is found that there are significant differences between perceived organizational justice and its dimensions (procedure justice, distributive justice, interaction justice) with the variables such as sector, gender, age, position, tenure, level of income while there is no significant differences between perceived organizational justice and ethical climate perception with, marital status, educational level. Based on the findings the study offers some suggestions for investigators in the conclusion part.