Amasya ilinde yaş sebze ve meyvenin üretimi ve pazarlamasında karşılaşılan sorunlar
Current production and marketing problems in fresh vegetables and fruits in Amasya province
  1. Tez No: 376573
  2. Yazar: OSMAN GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KARKACIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş sebze ve meyve pazarlaması, Amasya, Fresh vegetables and fruits marketing, Amasya
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmanın amacı Amasya ilinde yetiştirilen yaş sebze ve meyvenin üretimi ve pazarlanmasında karşılaşılan sorunları ortaya koymak ve yorumlamaktır. Araştırma tekil tarama modelinde desenlenmiş, betimsel bir çalışmadır. Üretici ve pazarlamacılara uygulanan anketlerden elde edilen veriler, tanımlayıcı istatistikler yardımıyla analiz edilmiş ve frekans dağılımları elde edilmiştir. Ayrıca anketin güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Bu bilgiler ışığında her anket sorusu için birer tablo oluşturulmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre; Amasya ilinde yapılan tarım üretimi genel olarak ihtiyaçlara karşılık verebilecek seviyededir. Ancak üretimde kullanılan girdilerin yüksek fiyatları , üreticiler için birer sorun teşkil etmektedir. Üreticiler toprağın ıslah edilmesi, gübreleme, ilaçlama, kaliteli tohum kullanma gibi konularda yeterince bilgili değillerdir. İlçelerin il merkezindeki hal'e uzak olması ise pazarlamacıların ürüne ulaşmasında sorun teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to elaborate and make comments on the production and marketing problems of vegetables and fruits reared in Amasya province. This study was designed by singular model with descriptive work. The data obtained from farmers and salesmans (or marketing expert) were analysed by definitive statistics to get frequency distrubution. Also, the level of confidence analysis were done in our survey. From these information, for each survey question, one table was made. Results showed that the agricultural production in Amasya province was sufficient to maintain needs. However, the high prices of inputs in the production were problem for the farmers. Farmers did not have adequate knowledge on soil improvement, fertilisation, plant protection and use of good quality seeds. Since districts are far away from gross markets in the center of province, dealers live problems in reaching the products.