IX.-XI. yüzyıllarda Norman istilaları ve bu istilaların Avrupa'nın oluşumuna etkisi
The Norman invasions in 9th-11th centuries and the impact of these invasions on the formation of Europe
- Tez No: 376578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Raid, Big Denmark Army, Feudal, Normans, Vikings
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Tarih boyunca çeşitli ulusların göç ve istilasına hedef olan Avrupa, VIII. yüzyıl sonlarından itibaren yeni bir dalgaya maruz kalmıştı. XI. yüzyıla kadar süren ve daha sonraki dönemlerde“Viking Çağı”diye tanımlanan bu süreç, ilk olarak basit yağmalama faaliyetleri şeklinde başlamıştı. Bu eylemleri önce geçici devamında da kalıcı yerleşimler izlemiştir. Son olarak kültürel asimilasyonun gerçekleşmesi ile Viking Çağı kapanmıştır. Bu istilaların sebepleri üzerinde yapılan tartışmalar hep varlığını korumakla beraber maalesef bu konuda kesin bir hükme varılamamıştır. Bu hususta İskandinavya'daki aşırı nüfus, iklimsel değişiklikler, savaşçı niteliğe sahip kültürel yapı, zenginlik arayışı ve denizcilikteki ilerlemeler gibi çeşitli etkenler üzerinde durulmuştur. İlk olarak Britanya, İrlanda ve günümüz Fransa'sında bulunan Normandiya bölgesinde etkinlik gösteren Vikingler zamanla Akdeniz ve Amerika gibi daha uzak noktaları da hedefleri arasına koydular. Fakat Amerika'nın uzak olması ve Akdeniz'de güçlü Müslüman donanmalarının bulunması hasebiyle bu bölgelerde, Batı Avrupa'dakine benzer bir başarı elde edemediler. Öte yandan doğuda“Varangiyan”ismi ile Hazar Denizi'ne kadar faaliyette bulunmuşlar ancak buradaki eylemleri günümüz Ukrayna'sında yoğunluk kazanmıştır. Vikingler, işgal bölgelerindeki varlıklarını kalıcı bir yerleşime dönüştürmeleri sonrasında, yerel halk ile yoğun bir kültürel etkileşim içine girdi. Bu değişimden en fazla etkilenen yine kendileri olmuştur. Nitekim önce dinlerini sonra da dillerini değiştirerek bulundukları bölgenin adeta yerel unsuru haline geldiler. Öte yandan onların da Avrupa üzerinde çok büyük etkileri olmuştur. Âdeta kartlar yeniden dağıtılarak günümüz Avrupa'sının siyasi temelleri atılmış oldu. Örneğin, Rusya ve İzlanda'nın bir“devlet”olma yolunda ilerlemesinde birinci unsur olmuştur. Bununla beraber, Ortaçağ Avrupa'sı denince akla gelen feodal yapının klasik anlamdaki şeklini alması için gerekli altyapı oluşmuştur. Anahtar Kelime: Baskın, Büyük Danimarka Ordusu, Feodalite, Normanlar, Vikingler
Özet (Çeviri)
Europe which had been the target of different immigration and invasion by different nations throughout the history, exposed a new immigration and invasion at the end of 8th century. This period continued until the 11th century and it was named“Vikings Age”later. This period started as a simple looting movement. These movements were temporary settlement at first then became permanent settlement. Vikings age closed up with cultural assimilation. Arguments about reasons of these invasions have been said continually. Unfortunately there is no exact conclusion. About this subject like excessive population of Scandinavia, climate changes, cultural system which has warrior qualifications, search of wealth and progress of marine... etc has been debated. Firstly, Vikings displayed activity in Britain, Ireland and Normandy, modern-day France's territory. Then, they chose new and far targets like Mediterranean and America. However America was too far and there was a strong Muslim navy at Mediterranean sea so they didn't gain success like they had at West Europe before. On the other hand, with the name of 'varangiyan' they made activities till the Caspian Sea but their acitons usually limited to the modern-day Ukraine. After Vikings turned their existence in places where they invaded into permanent settlement, they started intense cultural interaction with local people. They were the most affected from this interaction. Thus, they became local factor where they were by changing their religion and language. On the other hand, they had a great effect on Europe. They shaped Europe's political basics. For example, they contributed Russia and İskandinavia's becoming a state. Notwithstanding, thinking about Middle Ages, they shaped substructure of classical feudal system.