İşletmeler arası rekabet avantajında zamana dayalı tedarik zinciri performansının rolü: Mobilya sektörü örneği
Supply chain performance based on the role of time between businesses competitive advantage: Furniture industry case
  1. Tez No: 376653
  2. Yazar: MUHAMMET BORA UZUNLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AVNİ ZAFER ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, bilgi teknolojisi, süreç geliştirme, rekabet avantajı, tedarik zincirinin zamana dayalı performansı, Supply chain management, information technology, process improvement, competitive advantage, time-based performance of supply chain
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Son yıllarda bilgi teknolojilerindeki ve süreç geliştirme yöntemlerindeki gelişmelere paralel olarak, hammaddenin nihai ürünler halinde imal edildiği ve sonra müşterilere dağıtım yoluyla, parakende satış veya her ikisiyle teslim edildiği entegre bir sürecin yani Tedarik Zinciri Yönetiminin(TZY) önemi giderek artmıştır. Günümüzde ise TZY, bir yönetim disiplini olmuştur. Bu nedenle çalışmanın amacını, işletmelere rekabet avantajı sağlayan ürün döngü zamanlarını azaltan uygulamalarıyla tedarik zincirinin zamana dayalı performansının ölçülmesi oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Kayseri Bölgesi'nde ki Mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmalar üzerinde uygulanabilecek bir model oluşturulmuştur. Araştırma sonuçları, bilgi teknolojileri kullanımı ve süreç geliştirme çabalarının ortak etkileri ile rekabet avantajının zamana dayalı tedarik zinciri performansının geliştirilmesine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, in parallel with advances in information technology and process development, raw materials into final products through the manufacturing and distribution of the customers, retail sales, or both, of a process that is integrated into the delivery of Supply Chain Management has increased in importance. Today, the Supply Chain Management has been a management discipline. Therefore, the purpose of this study is to provide a competitive advantage to businesses that reduce product cycle times are measuring the performance of time-based supply chain applications. For this purpose, the Kayseri region created a model that can be applied on the companies operating in the furniture industry. The model with the effects of the common use of information technologies and process development efforts to improve the performance of supply chain is based on the time-based competitive advantage.