Lojistik sektöründe girişimcilik; örnek bir firma incelemesi
Entrepreneurship in the logistics sector; research in a sample firm, master's thesis
- Tez No: 376740
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA KULOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Girişimcilik, Lojistik Faaliyetler, Lojistik Sektörü, Logistics, Entrepreneurship, Logistics Operations, Logistics Sector
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Küreselleşmenin nihai bir sonucu olarak dünya üzerinde ticari faaliyetlerin artması sebebiyle lojistik sektörü hızlı bir ivme ile büyümeye devam etmektedir. Teknolojinin gelişmesi sonucunda imkanların da artmasıyla birlikte belirtilen büyüme eğiliminin daha fazla arttığı görülmektedir. Lojistik sektöründe girişimcilik konusunda araştırmanın yapıldığı bu çalışmada, lojistik sektöründe girişimcilik konusunda ne tür faaliyetler yapıldığının ortaya konulması ve sektörün girişimcilere ne şekilde fırsatlar sunduğunun anlaşılması amaçlanmıştır. Öncelikle lojistik sektörü, lojistik faaliyetler ve girişimcilik konularında literatür taraması yapılmıştır. Araştırma bölümünde ise TNT Ekspres Grup Satış Müdürü ile yüz yüze görüşme yapılmış ve bunun yanında İzmir Ticaret Odasının hazırlamış olduğu anketin firmada uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonucunda görüldüğü üzere lojistik sektörü gelişiyor olsa da, Türkiye'nin lojistik konusunda gelişiminin, gelişmiş dünyan ülkelerinin biraz gerisinde seyrettiği anlaşılmaktadır. Genel anlamda sektörün geri kalmasının en önemli nedenlerinin yasal mevzuatların yetersizliği ve düzensizliği, girişimcilik faaliyetlerinin yetersiz olması, yatırım maliyetlerinin yüksek olması, küresel ölçekli uygulanabilir ortak sistemlerin olmaması, nitelikli çalışan eksikliği, altyapı yetersizlikleri ve müşterilerin lojistik faaliyetler hakkında yeterli bilgilerinin olmaması olduğu anlaşılmaktadır. Belirtilen konular hakkında gerekli hususlar girişimciler, devlet tarafı ve şuan itibariyle sektörde faaliyet gösteren firmaların ortak çalışmalarıyla çağdaş seviyelere getirilmelidir. Aksi takdirde gerek jeopolitik konumu gerekse de sahip olduğu insan gücü imkanlarını değerlendiremeyen işletmeler ve dolayısıyla da Türkiye, lojistik sektöründeki gelişmeleri geriden izlemeye devam edecektir
Özet (Çeviri)
Since increasing of commercial activity, as a final result of globalization on the world, logistics sector continues to grow with rapidly. It has been seen that the growth trend in the industry is increasingly due to technological developments. This study is aimed to investigate about entrepreneurship in logistics sector. In this frame, it was intend to examine of concepts of entrepreneurship in the logistics industry, to reveal what kind of activities carried out in this sector on entrepreneurship. For this purpose, literature research was made on entrepreneurship in logistics industry. Research section of the TNT Group Sales Manager as well as face to face interviews were conducted and Izmir Chamber of Commerce had prepared the questionnaire was applied in the company. In Researh part of thesis, to face interview was made with TNT Group Sales Manager and a questionnare which was prepared by Izmir Chamber of Commerce was applied. Results of the thesis shows that Turkey's logistics development a little behind in the developed countries. The reasons of this negative view are; legislation of the deficiencies and irregularities, entrepreneurial activity is insufficient, the investment costs are high, global scale applicable collective system, the lackage of qualified workers. Necessary considerations about the specified topic entrepreneurs, state parties and now work as partners with firms operating in the sector should be brought to the contemporary level. Otherwise, both geopolitical position required manpower facilities owned Turkeywill continue to monitor the other contries'developments in behind.