Talent management in the logistics sector according to the Industry 5.0 approach
Endüstrı̇ 5.0 yaklaşımına göre lojı̇stı̇k sektöründe yetenek yönetı̇mı̇
  1. Tez No: 904270
  2. Yazar: HAZAL ÖYKÜ KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ÖZTÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 5.0, Yetenek Yönetimi, Endüstri 5.0'da Gerekli Beceriler, En İyi-En Kötü Yöntemi (BWM), Beceri ve Yetkinlikler, Industry 5.0, Talent Management, Needed Skills in Industry 5.0, Best-Worst Method (BWM), Skills and Competencies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez, Endüstri 5.0 çerçevesinde lojistik sektöründe etkili yetenek yönetimi için gerekli olan temel beceri ve yetkinlikleri araştırmaktadır. Endüstri 1.0'dan Endüstri 5.0'a kadar olan süreçte, sanayide yaşanan gelişmelerle birlikte iş gücünün ihtiyaç duyduğu beceriler önemli ölçüde değişmiştir. Endüstri 5.0, teknolojik ilerlemeleri insan refahı, sürdürülebilirlik ve dayanıklılıkla dengeleyen insan odaklı bir yaklaşımı ön plana çıkarmaktadır. Kapsamlı bir literatür taraması ve En İyi-En Kötü Yöntemi'nin (BWM) uygulanması ile bu çalışma, lojistik sektörünün Endüstri 5.0'a geçişi sırasında ihtiyaç duyulan kritik becerileri belirleyip önceliklendirmektedir. Bulgular, Veri Analizi ve Teknoloji Tabanlı Yetkinlikler gibi Teknik Beceriler ile Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme gibi Yumuşak Becerilerin önemli olduğunu göstermektedir. İş Gücünün Hazır Bulunuşluğu ve Girişimcilik de destekleyici roller oynasa da, çalışma teknik uzmanlık ile insan odaklı yeteneklerin entegre edildiği dengeli bir yaklaşıma duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu bulgular, lojistik sektöründeki kuruluşlar ve yöneticilere, Endüstri 5.0'ın getirdiği zorlukları aşmaları ve iş gücünün hazır bulunuşluğunu ve uyum yeteneğini sağlamaları konusunda değerli rehberlik sunmaktadır. Tez, sürdürülebilir ve dayanıklı bir sanayi geleceği için bu becerilerin önemini vurgulayarak, güncel araştırmalarla uyumlu sonuçlara ulaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the essential skills and competencies required for effective talent management in the logistics sector within the framework of Industry 5.0. As the industrial landscape evolves, driven by advancements from Industry 1.0 to Industry 5.0, the skills needed by the workforce have undergone significant transformation. Industry 5.0 emphasizes a human-centric approach, balancing technological advancements with human well-being, sustainability, and resilience. Through a comprehensive literature review and the application of the Best-Worst Method (BWM), this study identifies and prioritizes the critical skills necessary for the logistics sector as it transitions to Industry 5.0. The findings reveal that both Technical Skills, such as Data Analysis and Technology-Based Skills, and Soft Skills, including Critical Thinking and Problem-Solving, are important. While Workforce Readiness and Entrepreneurship also play supportive roles, the study highlights the need for a balanced approach that integrates technical expertise with human-centric abilities. These insights offer valuable guidance for organizations and managers in the logistics sector, helping them to navigate the challenges of Industry 5.0 and ensure workforce readiness and adaptability. The thesis concludes by emphasizing the importance of these skills in achieving a sustainable and resilient industrial future, aligning with contemporary research on the topic.