İntravitreal anti-vegf ilaçların retinada yaptığı değişikliklerin spektral optik koherens tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation the changes of retina treated with intravitreal anti-vegf agents using spectral optical coherence tomography
- Tez No: 376763
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEMAL GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anti-VEGF ilaçlar, hiperreflektif odaklar, retina sinir lifi tabakası, retinanın vasküler hastalıkları, vitreomaküler ara yüzey, Anti-VEGF drugs, hyperreflective foci, retinal nerve fiber layer, retinal vascular diseases, vitreomacular interface
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: İntravitreal anti-VEGF ajanların retinada yaptığı değişikliklerin spektral OKT cihazı ile değerlendirilmesi. Yöntem: Çalışmada iki grup oluşturuldu. Birinci grupta anti-VEGF ajanlarla tedavi edilen gözler, ikinci grupta tedavi edilmeyen gözler vardı. Enjeksiyon yapılan grupta 122 göz vardı. 78 gözde eksüdatif YBMD, 31 gözde DMÖ, ve 13 gözde RVT'na bağlı maküla ödemi vardı. İkinci grupta 72 göz vardı. Her iki grubun tedavi öncesi ve sonrası spektral OKT ile RNFL ve maküla kalınlıkları kaydedildi ve karşılaştırıldı. Bulgular: Birinci grupta RNFL kalınlığının 107.03±2.7 µ'dan 102.26±1.72 µ'na azaldığı tespit edildi (p0.05). Sonuç: Anti-VEGF ajanlar RNFL kalınlığında azalma, VMI ve HF miktarında değişiklik yapmaktadır. VMI değişikliği ve HF regresyonunun maküla patolojisine prognoz ve tedavi açısından nasıl bir katkı sağlayacağı tartışmalıdır ve henüz belli değildir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluation the effects of intravitreal anti-VEGF agents on retina using spectral optical coherence tomography. Methods: Two groups were constructed in this study. The first group consisted of eyes treated with anti-VEGF agents, the second group consisted of fellow eyes without treatment. There were 122 eyes in the first group. 72 eyes had exudative ARMD, 31 eyes had DME and 13 eyes had macular edema due to RVO. There were 72 eyes in the second group. In both groups, RNFL and macular thickness measurements were made and compared using spectral OCT before and after the treatment. Results: RNFL thickness dropped to 102.26±1.7 µ from 107.03±2.7 µ in the first group (p0.05). Conclusion: Anti-VEGF agents decrease the RNFL thickness, change the VMI and HF amount. However it is not yet clear and open to discussion, how VMI change and regression of HF will contribute to macular pathology in the prognosis and treatment.