Steril piyürili hastalarda Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae ve Mycobacterium tuberculosis'in polimeraz zincir reaksiyonu ile saptanması
- Tez No: 376913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ OTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Steril piyüri, polimeraz zincir reaksiyonu, Sterile pyuria, polymerase chain reaction, urine sample
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Steril piyürili hastalarda Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae ve Mycobacterium tuberculosis'in Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile Saptanması Amaç: Steril piyüri ; enfeksiyonun dolaylı bir belirteci olarak kullanılan ve sık karşılaşılan bir laboratuar bulgusu olmakla birlikte hastalarda kullanımını destekleyen çok az veri vardır. Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis ve Mycobacterium tuberculosis, üriner sistemin çeşitli hastalıkları ile ilişkili olup genellikle rutin mikrobiyolojik testlerle saptanamazlar. Çalışmamızda, steril piyürili hastalarda Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis ve Mycobacterium tuberculosis varlığını saptamayı amaçladık. Materyal-Metod: Steril piyürili idrar örnekleri, 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasındaki süreçte, üçüncü basamak hastanemiz şartlarında toplandı. Bütün örnekler Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Neisseria gonorrhoeae ve Chlamydia trachomatis varlığı açısından multipleks PCR kiti( Seeplex® STD6 ACE Detection kit-Kore) kullanılarak, Mycobacterium tuberculosis için ise spesifik pirimerler kullanılarak PZR ile test edildi. Malatya İnönü Üniversitesi Hastanesi, Üroloji ve Enfeksiyon Hastalıkları polikliniklerine başvuran 6629 hastadan elde edilen idrar örneklerinin 351'inde steril piyüri saptanmıştır. Analiz için rutin idrar değerlendirmesi yapılıp üreme varlığı açısından eozin metilen blue ve kanlı agar besiyerlerinde kültür işlemi uygulandı. Kültür negatif (24 saat sonrasında belirgin üreme göstermeyen) ve ≥10/HPF (high-power field) lökosit içeren 351 örnek(134 kadın, 217 erkek, ≥ 18 yaş) M. hominis, M. genitalium, U. urealyticum, N. gonorrhoeae, C. trachomatis ve M. tuberculosis varlığı açısından PZR ile test edildi. Bulgular: Örneklerin 98'inde (%27,9) U. urealyticum, 29'unda (%8,3) M. hominis, 7'sinde (%2) M. genitalium, 8'inde (%2,3) C. trachomatis, 8'inde (%2,3) N.gonorrhoeae saptanmıştır. Hiö bir örnekte M. tuberculosis saptanamadı. M. hominis kadınlarda istatistiksel olarak anlamlı (p=0.03) derecede yüksek bulunurken, U. urealyticum (p= 0,33), M. genitalium (p= 1,0), N. gonorrhoeae (p=0.487) ve C. trachomatis (p= 1,0) açısından iki cinsiyet arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Bununla birlikte M. hominis (p=0,001) ve M. genitalium (p=0.048) 18-45 yaş arası grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: PZR uygulaması, steril piyürili hastalarda çok sayıda C. trachomatis, Mikoplazma, Ureaplazma ve gonokkal enfeksiyonun varlığını gösterdi. Sonuç olarak, steril piyürili hastalarda bu mikroorganizmaların tespiti için PZR önerilen bir testtir.
Özet (Çeviri)
Detection of Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae and Mycobacterium tuberculosis by polymerase chain reaction in patients with sterile pyuria. Purpose: Sterile pyuria is a common laboratory finding also used as a surrogate marker of infection whereas there is few data supporting its usage in patients. Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis and Mycobacterium tuberculosis are associated with various diseases of the urogenital tract, but they are usually not detected by routine microbiological tests. We aimed to determine the occurrence of M. hominis, M. genitalium, U. urealyticum, N. gonorrhoeae, C. trachomatis and M. tuberculosis in patients with sterile pyuria. Material-Method: Urine samples with sterile pyuria were collected during the period between January and December 2013 in our tertiery university hospital. All samples were tested by polymerase chain reaction (PCR) for the presence of M. hominis, M. genitalium, U. urealyticum, N. gonorrhoeae and C. trachomatis using a multiplex PCR kit ( Seeplex® STD6 ACE Detection kit- Korea) and M. tuberculosis using specific primers. A total of 351 sterile pyuria samples selected from about 6629 urine samples attending the outpatient clinics of Infectious Disease and Urology at Inonu University Hospital, Malatya and were analyzed for routine urine examination and cultured on eosine metilen blue agar and blood agar to detect the presence of these microorganisms. The 351 samples (134 female, 217 male; aged >or=18 years) containing more than 10 leukocytes / HPF and negative for culture (showing no significant growth after 24 hr) were tested by PCR for M. hominis, M. genitalium, U. urealyticum, N. gonorrhoeae, C. trachomatis and M. tuberculosis. Results: U. urealyticum in 98 samples (27,9%), in 29 samples (8,3%), M. genitalium in 7 samples (2%), C. trachomatis in 8 samples (2,3%) and N.gonorrhoeae was detected in 8 samples (2,3%). Mycobacterium tuberculosis was not detected in any sample. The difference in occurrence of M. hominis was statistically significant between males and females (p=0.03), but insignificant for U. urealyticum (p= 0,33), M. genitalium (p= 1,0), N. gonorrhoeae (p=0.487) and C. trachomatis (p= 1,0). The results in ages between 18-45 were statistically significant for M. hominis (p=0,001) and M. genitalium (p=0.048). Conclusion: PCR application in samples from patients with sterile pyuria showed a significant number of C. trachomatis, Mycoplasma, Ureaplasma and gonococcal infections. Consequently, PCR is recommended for the detection of those microorganisms in the urine samples of patients with sterile pyuria.