Hipotiroidi hastalarında tedavi öncesi ve sonrası homosistein düzeyleri ve böbrek fonksiyonlarının glomerüler filtrasyon hızı ile değerlendirilmesi
In hypothyroid patients, homocysteine levels before and after treatment and evaluation of renal function with glomerular filtration rate
  1. Tez No: 376924
  2. Yazar: SÜLEYMAN YÜCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA MURAT YELKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Nefroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Glomerüler filtrasyon hızı, Hipotiroidi, Homosistein, Glomerular filtration rate, Hypothyroidism, Homocysteine
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hipotiroidizm her yaşta görülür ve sıklıkla kadınları etkilemektedir. Hipotiroidizmde artanvasküler direncin böbreklerde renal kan akımı ve GFH'da azalmalara neden olduğu veböylece böbrek fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilediği daha önceki yapılan çalışmalardagösterilmiştir. Orta derecede artmış homosistein seviyeleri hipotiroidizmli hastalarda raporedilmiştir. Hipotiroidi hastalarında, yüksek homosisteinin düzeylerinin, renalmetabolizmasının veya üriner atılımının azalmasına bağlı olabileceği düşünülmektedir.Hiperhomosisteinemi koroner, periferal ve serebral vasküler hastalıklar için bağımsız birrisk faktörüdür. Çalışmamızda hipotiroidik hastaların tedavi öncesi hipotiroid durumda vetedavisi sonrası ötiroidik durumda homosistein düzeylerindeki ve böbrekfonksiyonlarındaki değişikliklerin araştırılması amaçlandı.Çalışmaya aşikar hipotiroidi tanısı konulan (TSH seviyesi >10 ?IU/L) 54 hasta (47kadın, 7 erkek) alındı. Hipotiroidi hastalarının tedavi öncesi ve L-tiroksin tedavisi sonrasıötiroid durumda yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, BKİ gibi demografik özellikleri ve serumhomosistein düzeyleri ile böbrek fonksiyonları GFH ile değerlendirildi. Hastaların yaşortalaması 46,50 ± 11,90 yıl ve yaş aralığı 20-75 idi. Çalışmaya böbrek fonksiyonları vehomosistein düzeylerini etkileyebilecek hastalık, ilaç kullanım öyküsü olanlar ve gebelerdahil edilmedi.Çalışmaya alınan hastaların serum homosistein düzeyleri ve böbrek fonksiyonlarıdeğerlendirildi. Hipotiroid durumunda ötiroid duruma göre serum kreatinin ve homosisteindüzeylerinde anlamlı yükselmeler olduğu görüldü. Tedavi sonrası ötiroidizm sağlandığındaGFH değerlerinde ve folat, vitamin B12 düzeylerinde artma, kreatinin ve homosisteindüzeylerinde azalma saptandı. Homosistein düzeyindeki yükselme folat ve vitamin B12düzeyleri ile negatif yönde zayıf bir ilişki içinde iken serum kreatinin ile pozitif korelasyongösteriyordu.LT4 tedavisi ile ötiroidizm sağlandığında homosistein düzeylerinin azaldığı veböbrek fonksiyonlarının düzeldiği görüldü. Homosistein düzeyi ile GFH arasında tersyönde ve anlamlı olmayan zayıf bir ilişki vardı. Homosistein düzeyindeki yükselmevitamin B12 ve folat düzeyinden ziyade serum kreatinin düzeyi ile daha çok korelasyongösteriyordu ve bu korelasyon istatistiksel olarak anlamlıydı.
Özet (Çeviri)
Hypothyroidism is seen in every ages and often affects womens. The increase of peripheralvascular resistance is caused by reduction of renal plasma flow and GFR inhypothyroidism and thus adversely affect renal function has been shown in the previousstudies. Moderately elevated homocysteine levels have been reported in patients withhypothyroidism. Elevated serum homocysteine levels is thought to be due to reductionrenal metabolism or urinary excretion of homocysteine in hypothyroid patients.Hyperhomocysteinemia is an independent risk factor for coronary, peripheral andcerebrovascular diseases. The aim of our study were evaluated to changes in renal functionand plasma homocysteine levels before and after treatment in hypothyroid patients.Fifty-four patients (47 female/ 7 male) who was diagnosed overt hypothyroidism(TSH levels >10 ?IU/L), was included to this study. This patients were assessed todemographic characterictics such as age, gender, body weight, body mass index and serumhomocysteine levels and with GFR of renal function in hypothroid stage of beforetreatment and euthyroid stage of after L-tiroksin treatment. These patients were between20-75 years of age (average age 46,50 ± 11,90). Drug use and diseases that may affectrenal function and homocysteine levels and pregnant women were excluded.Serum homocysteine levels and renal functions was evaluated in the patients. Thelevels of serum creatinine and homocysteins was higher statistically significant inhypothyroid stage than in euthyroid stage. Following L-thyroxine therapy, levels of folateand vitamin B12 and GFR values increased, levels of serum creatinine and homocysteinsreduced in euthyroid stage. Positive correlation was noted between homocysteine andcreatinine levels; however not statistically signicifant negative correlation was foundbetween homocysteine and folate, vitamin B12 levels in hypothroid stage.After L-thyroxine therapy in euthyroid stage, we have demonstrated that isprovided to reduce homocysteine levels and renal functions were improved. Notstatistically signicifant negative direction and a weak correlation was found betweenhomocysteine levels and GFR. The increased levels of homocysteine was correlated betterwith serum creatinine levels rather than with vitamin B12 and folate levels and thiscorrelation was statistically signicifant.