Nöral tüp defektli yenidoğan bebeklerin değerlendirilmesi
Evaluation of newborn baby with neural tube defect
- Tez No: 376923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLYAS YOLBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nöral Tüp Defekti, Hidrosefali, Yenidoğan, Bebek, Neural Tube Defects, Hydrocephalus, Newborn, Infant
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada nöral tüp defekti (NTD) ile doğan bebeklerin yeni doğan kliniğine yatırılması, yatırılırken ek hastalıkları, klinik durumları, laboratuvar durumları, görüntüleme sonuçları, geçirdiği ameliyatlar, yattığı süre, maliyet vb. özellikler açısından değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan kliniğine Aralık 2009- Aralık 2013 tarihleri arasında, nöral tüp defektleri hastalık grubu tanıları ile yatan 192 yeni doğan hastanın dosyaları geriye dönük olarak araştırıldı. Bulgular: Çalışmadaki 192 olgunun 97‟si (%50,5) erkek, 95‟i (%49,5) kızlardan oluşmaktaydı. Hasta annelerinin gestasyon yaş ortalaması 36,1±3,1 hafta, doğum ağırlığı 2706±710,39 gram, anne yaş 28,4±6,26 yıl annelerin yaşayan çocuk sayısı 3,27±2,116 olarak bulundu. Doğum şekillerine bakıldığında olguların 133‟ü (%71,5) sezaryen doğum ve 53‟ü (%28,5) normal spontan vaginal doğum idi. Doğum yerlerine bakıldığında D.Ü.T.F hastanesinde 124 (%64,6), başka hastanede doğum 67 (%34,9) ve evde doğumların 1 (%0,5) olarak bulundu. Gebelikteki fetüs sayısı 184 (95,8) tek fetus ve 7 (3,6) çoğul gebelik olarak bulundu. Annelerinin çalışma durumlarına bakıldığında 153 (%91,1) ev hanımı, 15 (%.9) çalışan olarak bulundu. Matürite durumlarına bakıldığında 86 (%46,73) miad, 98 (%53,26)‟i prematüre olarak doğduğu ve postmatür hasta olmadığı görüldü. Doğumda sonra 77 (%44) hastada solunum zorluğu olduğu ve bu nedenle pozitif basınçlı ventilasyon uygulandığı tesbit edildi. Olgulara en sık eşlik eden hastalıklar; prematürite, hipotiroidi ve yenidoğan sarılığı olduğu görüldü. Spinal seviyeli nöral tüp defektli hastaların birinde defekt yerleşimi servikal bölge idi. Kranyal yerleşimli hastalardan ikisi frontal bölge yerleşimli idi. Kranyal görüntüleme olarak BT çekilen toplam 105 hastadan 101‟in de hidrosefali saptandı. Diğer görüntülemeler ve klinik bulgular ile toplam hidrosefali tanılı hasta sayısı ise 152 olarak bulundu. Transtorasik ekokardiyografisi çekilen 29 hastada en sık görülen patolojik bulgular 17 hastada (%58,62) ASD ve 12 hastada (%41,37) PDA idi. BT kullanılarak kranyal ultrasonografi ve MR ile en sık korpus kallozum disgenezisi/agenezisine sahip 22 hasta (%57,89) tespit edildi. Yattığı süre içerisinde Olguların 58‟i (%30,2) vefat ile sonuçlandı. Olgular ortalama 21,14±20,19 gün yatarken, hasta başı maliyet ise ortalama 15050 ±17629 Türk lirası olarak hesaplandı. Sonuç: Doğum öncesi folik asit desteği ile engellenebilen nöral tüp defekti solunum sistemi problemleri, kardiyak anomaliler, MSS anomalileri, endokrin sistem problemleri gibi birçok sistemi etkileyen hastalık ve komplikasyonlarla beraber olabilmektedir. Bu Olguların hastaneye yatış süresi ve maliyetleri ciddi ekonomik yük oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
introduction and Purpose: In this study, hospitalization of infants born with neural tube defects (NTD) in a neonatal clinic was evaluated in terms of factors such as comorbidities, clinical status, laboratory conditions, imaging results, surgeries underwent, length of stay, cost, and so on. Material and Method: The files of 192 newborn patients hospitalized with diagnosis of neural tube defects disease group in Dicle University Faculty of Medicine (DUFM) Research Hospital, Child Health and Diseases Neonatal Clinic between December 2009 and December 2013 were studied retrospectively. Results: Of the 192 patients in the study, 97 (50,5%) were male and 95 (49,5%) were female. The mean gestational age of mothers of the patients was 36,1 ± 3,1 weeks, birth weight was 2706 ± 710,39 grams, maternal age was 28,4 ± 6.26 years, and number of living children of mothers was 3.27 ± 2.116. Looking at the types of giving birth, 133 (71,5%) were cesarean delivery, and 53 (28,5%) were normal spontaneous vaginal delivery. Of the birth locations, 124 (64,5%) were in DUFM hospital, 67 (34,9%) were in other hospitals, and 1 (0,5%) was at home. The number of fetuses during pregnancy was 184 (95,8%) singletons, and 7 (3,6%) were found to be multiple gestations. On the employment status of the mothers, 153 (91,1%) were housewife, and 15 (.9%) were found to be employed. Looking at the maturity status, 86 (46.73%) were at term, 98 (53.26%) were premature and there was no postmature patient. After birth, 77 (44%) patients had positive pressure ventilation applied because of difficulty in breathing. The most frequent comorbidities were the premature birth, hypothyroidism and neonatal jaundice. The defect was in the cervical region in one of the patients with spinal-level neural tube defect. Two of the patients with cranial localization had a frontal localization. Hydrocephalus was identified in 101 out of 105 patients in cranial CT imaging. And, the total number of patients diagnosed with hydrocephalus through other imaging techniques and clinical findings were found to be 152. The most common pathological findings in the 29 patients who had transthoracic echocardiography was ASD in 17 patients (58.62%), and PDA in 12 patients (41.37%). Based on the CT, V cranial ultrasonography and MRI findings, corpus callosum dysgenesis/agenesis was found to be the most common, in 22 (57.89%) patients. Of the patients, 58 (30,2%) died during hospitalization. The mean length of stay of the patients was 21.14±20.19 days, and the mean cost per patient was calculated as 15050 ±17629 Turkish Liras. Conclusion: Neural tube defects can be prevented by folic acid supplement before birth, and these defects may lead to diseases and complications that affect many systems such as the respiratory system problems, cardiac anomalies, CNS anomalies, endocrine system problems. The length of stay and cost of these patients constitute a serious economic burden.