Video bilgilendirmenin tanısal gastroduodenoskopi yapılan hastalarda anksiyete üzerine etkisi
The effects of video information on anxiety in patients undergoing diagnostic gastroduodenoscopy
- Tez No: 376950
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ YENİDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal sistem endoskopi, STAI-1, STAI-2, anksiyete, tolerabilite, Upper gastrointestinal system endoscopy, STAI-1, STAI-2, anxiety, tolerability
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETAmaç: Bu çalışmada üst gastrointestinal sistem endoskopisinde video yardımlı aydınlatılmış onamın işlemin tolere edilebilirliği, işlem sonuçları ve hastaların işlemle ilgili bakış açılarına olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Endoskopi Ünitesinde çeşitli nedenlerle üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapılan 200 olgu randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba işlem öncesi sadece yazılı ve sözel bilgilendirme uygulandı (kontrol). Diğer gruba ise ek olarak video bilgilendirme yapıldı. Her iki grup arasında demografik veriler, işlem süreleri, vital bulgular, kullanılan sedatif ilaç dozları, STAI-1 ve STAI-2 anksiyete düzeyleri ve işlem tolerabiliteleri karşılaştırıldı.Bulgular: Eğitim düzeyi ve endoskopi öyküsü açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark varken (p=0.034, p=0.038) yaş ve cinsiyet yönünden yoktu. (p=0.946, p=0.887) Yine işlem süresi, nabız sayımı, sistolik, diastolik ve ortalama arterial kan basınçları arasında gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.077, p=0.877, p=0.215, p=0.062, p=0.084). Kullanılan ortalama sedatif dozu ise, video grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha azdı (p=0.014). Hastaların baseline anksiyete skorları arasında fark görülmedi (p=0.575). Video grubunda bilgilendirme işlemi sonrasında, işlem öncesi STAI-1 anksiyete skorunda değişim olmadığı görülürken (p=0.530), kontrol grubunda anlamlı şekilde artış saptandı (p=0.004). STAI-2 anksiyete skorunda ise video grubu ve kontrol grubunda da anlamlı değişim olmadı (p=0.916, p=0.229). Ağrı (p=0.573), tıkanma hissi (p=0.202), boğulma hissi (p=0.931), boğazda kuruma- karıncalanma (p=0.080), işlemden duyulan rahatsızlık (p=0.966), doktor tolerabilite değerlendirmesi (p= 0.251) açısından gruplar arasında fark görülmezken, hasta tolerabilite değerlendirmesinin video grubunda anlamlı olarak daha iyi olduğu saptandı (p=0.012).Sonuç: Üst GIS endoskopisi planlanan hastalarda klasik sözel ve yazılı bilgilendirmeye ilaveten görsel ajanların da aydınlatılmış onam sürecinde kullanılması, işlem öncesi anksiyetenin azaltılmasında yararlı bir uygulamadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPurpose: The purpose of this study was to investigate the effect of video informed consent on pre-procedural anxiety and tolerability in the patients underwent upper gastrointestinal endoscopy.Method: Two hundred patients underwent upper gastrointestinal endoscopy in the Endoscopy Unit of General Surgery Department of Gaziosmanpaşa University were enrolled in this study and they were randomly divided into two groups. Only verbal and written informed consent was obtained from the first group (control). In addition to verbal and written informed consent, video assisted informed consent was obtained from the second group. Demographic data, procedure time, vital functions, sedative doses, STAI-1 and 2 questionnaires and tolerability scales were compared between groups.Findings: Education levels and prior experience of the procedure were significantly different between groups (p=0.034, p=0.038) while there was no difference concerning age and sex (p=0.946, p=0.887). Similarly, procedure time, pulse rate, systolic, diastolic and mean blood pressures were similar between groups (p=0.077, p=0.877, p=0.215, p=0.062, p=0.084). Mean sedative doses were significantly lower in video group (p=0.014). Baseline anxiety scores were similar between groups(p=0.575). STAI-1 was showed significant increase after informed consent was obtained in the control group (p=0.530). On the other hand it was similar in the video group (p=0.004). STAI-2 was similar in both video and control groups (p=0.916, p=0.229). There were no difference for pain (p=0.573), feelings for asphyxia (p=0.202) or prickle (p=0.080), and procedural discomfort (p=0.966). While tolerability assessed by endoscopist was similar (p= 0.251), assessed by patients own was significantly better in video group (p=0.012).Comment: To add video information in addition to verbal and written informed consent seems useful to decrease the pre-procedural anxiety in the patients underwent upper gastrointestinal endoscopy.