Tokat yöresindeki ambliyop olguların klinik özelliklerinin değerlendirilmesi
The clinical evaluation of amblyopic cases in tokat
- Tez No: 376952
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELİN DENİZ DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, amblyopi tipleri, kapama tedavisi, görme keskinliği, füzyon, stereopsis, Amblyopia, amblyopia type, occlusion therapy, visualacuity, fusion, stereopsis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Ambliyopi özellikle çocukluk çağında yaygın görülen bir görme bozukluğudur ve prevalansı yaklaşık olarak % 1-4'dür. Erken tanı ve tedavi ile görme fonksiyonu kalıcı olarak düzeltilebilir. Bu çalışmada Tokat yöresindeki ambliyop olguların klinik özelliklerinin değerlendirilmesi hedeflendi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Polikliniği'nde Ocak 2006-Mart 2011 tarihleri arasında takip edilen 451 olgunun kayıtları retrospektif olarak incelendi. Ambliyop olgular yaş, cinsiyet, görme keskinliği, ambliyopi sebebi, ambliyopinin hangi gözde olduğu, refraktif kusur, şaşılık tipi, takibi yapılabilen hastaların ambliyopi tedavisine yanıtı bakımından ayrıntılı olarak analiz edildi. Olgular ambliyopi sebebine göre; şaşılık, anizometropik, deprivasyon ve mikst (şaşılık+ anizometropi) olarak sınıflandırıldı. Tedaviye olan yanıt bakımından görme, füzyon ve stereopsiste düzelme olup olmadığı incelendi. Füzyonu değerlendirmek için Worth 4 nokta testi, stereopsis içinde Titmus testi kullanıldı. Takibi yapılabilen olgulara kısmi kapama tedavisi uygulandı. Olguların yaş ortalaması 21,3±15,3 (1-73) yıl idi. 451 hastanın 261'i (%57,9) kadın, 190'ı (%42,1) erkek idi (p=0,168). 311olguda (%69) anizometropik, 86'sında (%19,1) ezotropya, 22'sinde (%4,9) ekzotropya, 16'sında (%3,5) mikst, 16'sında (%3,5) deprivasyon ambliyopisi saptandı. Ambliyopi sol gözde (n=233 , %51,7), sağ göze(n=207, %45,9) göre daha fazla idi (p=0,242). 11 (%2,4) hastada her iki gözde ambliyopi mevcuttu. 451 olgu ve takibi yapılan 83 olgu değerlendirildiğinde hipermetropinin miyopiden daha sık olduğu belirlendi. Takibi yapılan olguların tedavi sonrasında görme, şaşılık ambliyopisi olanlarda kayma açısı, füzyon ve stereopsiste istatistiksel olarak anlamlı artış belirlendi (p=0,001, p=0,0001, p=0,0001, p=0,0001).Ambliyopi çocuklarda görme kaybının en sık sebebidir. Anizometropi en sık sebep olup tedavinin etkili olacağı dönemden önce tespit edilmeyebilir. Bu nedenle ülkemizde okul öncesi dönemde tarama, ambliyopinin erken tanı ve tedavisi için gereklidir.
Özet (Çeviri)
Amblyopia is a common visual disorder in the childhood and it?s prevalance is approximiately 1-4%. Early diagnose and treatment provide stable visual improvement. In this study, we aimed to evaluate the clinical manifestations amblyopia in Tokat region. The document of 451 patients who were examined in Gaziosmanpaşa University School of Medicine Department of Ophthalmology between 2006 January-2011 March retrospectively. All subjects were evaluated age, gender, visualy acuity, the type of amblyopia, amblyopic eye (lateralty), refraction error, strabismus and the results of the treatment were analyzed in all amblyopic subjects. Subjects were group as anizometropic, deprivation, strabismic or mixt according to their amblyopi type. The improvement fusion and stereopsis visual acuity after the treatment period were examined. Titmus stereotest for stereopsis and Worth dot test for fusion were applied. Partial occlusion therapy was used in the treatment of the amblyopia. The mean age of the patients was 21,5±15,3 (1-73) years. Two hundred and sixty one of 451 subjects were women, 190 was male. The amblyopia type was anizometropic in 311 subjects (69%), ezotropia in 86 (19,1%), exotropia in 22 (4,9%), mixt in 16 (3,5%), deprivation in 16 (3,5%). Left eyes were more amblyopic than the right eyes. The amblyopia was bilateral in 11 patients. When 451 subjects and 83 hipermetropia was more than myopia in all 451 subject and in the follow-up group (n=83), the visual acuity amount of aligment in stabismus vision, fusion and stereopsis were statistically significantly increased in 83 patients (p=0,001, p=0,0001, p=0,0001, p=0,0001). Amblyopia in the most common cause of visual lost in childhood. Anizometropia may not be diagnosed before effective treatment period. Because of this, in our country routine examination of schoolage child mandotory for early diagnose and treatment of amblyopia.