Benign paroksismal pozisyonel vertigolu hastalarda vertigo atağının hayat kalitesine üzerine etkisinin epley manevrası öncesi ile sonrası karşılaştırılması ve anksiyete düzeyinin değerlendirilmesi
The comparison of the vertigo attacks effects on quality of life of the patients diagnosed with posterior BPPV, before and after the epley maneuver, as well as the evaluation of their anxiety levels
  1. Tez No: 376983
  2. Yazar: AHMET SERHAT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EYİBİLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Baş dönmesi engellilik envanteri, Benign paroksismal pozisyonel vertigo, Epley manevrası, Dizziness Handicap Inventory, Benign paroxysmal positional vertigo, Epley maneuver
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı posterior BPPV tanısı konulmuş olan hastalarda, vertigo atağının hayat kalitesine üzerine etkisinin Epley manevrası öncesi ve sonrası karşılaştırılması ve anksiyete düzeyinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya Eylül 2012-Haziran 2013 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Polikliniğine başvuran 68 BPPV'li hasta dahil edilmiştir. Hastalara BPPV'nin tedavisi için uygulanan Epley manevrası öncesi ve sonrası üç adet değerlendirme ölçeği [Baş dönmesi engellilik envanteri (DHI), Hastane anksiyete ve depresyon ölçeği (HAD), Sağlık anksiyetesi ölçeği] doldurmaları istenmiştir. Hastaların vertigo atağının günlük hayat kalitesini nasıl değiştirdiği, anksiyeteye ve depresyona etkisi araştırılmıştır. Çalışma grubundaki 68 hastanın 17'si (%25) erkek ve 51'i (%75) kadındı. Cinsiyet ayrımı olmadan baş dönmesi engellilik envanteri (DHI), Epley öncesi ve sonrası puan ortalamaları karşılaştırıldığında anlamlı fark bulundu. Hem ayrı ayrı fonksiyonel emosyonel fiziksel puan ortalamalarında hem de toplam puanlar da anlamlı fark bulundu (p≤0.05). Sağlık anksiyetesi ölçeğinin puan ortalamaları karşılaştırıldığında da anlamlı fark bulundu (p≤0.05). HAD ölçeğinin puan ortalamaları karşılaştırıldığında anksiyete açısından anlamlı fark bulunmasına (p≤0.05) rağmen depresyon açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Cinsiyetlere göre değerlendirdiğimizde erkek hastalarda HAD ölçeğinin hem anksiyete alt ölçeği hem de depresyon alt ölçeğinde anlamlı fark bulunmaz iken (p>0.05) diğer parametrelerde anlamlı fark bulundu (p≤0.05). Kadın hastalarda ise tüm parametrelerde anlamlı fark bulundu (p≤0.05). Bu çalışmada elde ettiğimiz sonuçlarda BPPV tanısı almış hastalarda Epley manevrası sonrası hastanın yaşam kalitesinin düzelmesi açısından (fonksiyonel, emosyonel, fiziksel engellilik) ve anksiyetesinin düzelmesi açısından etkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study consists in the comparison of the vertigo attacks effects on quality of life of the patients diagnosed with posterior BPPV, before and after the Epley maneuver, as well as the evaluation of their anxiety levels. 68 patients with BPPV applying to the Otorhinolaryngology Outpatient Clinic of Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine between September 2012-June 2013 have been subjected to this study. The patients have been asked to fulfill 3 assessment scale before and after the Epley maneuver for the treatment of BPPV. [Dizziness Handicap Inventory(DHI), Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD), Health Anxiety Inventory]. It was done in order to evaluate the changes in the quality of the daily life due to vertigo attack, as well as to investigate its effects to anxiety and depression. 17 (25%) patients from the group of 68 were male and 51 (75%) were female. Without distinction of gender, a significant difference was found by the comparison of DHI scale scores before and after Epley. Such significant differences were found either in functional, emotional and physical mean scores separately or in total scores (p≤0.05). A significant difference was found also during the comparison of the Health anxiety inventory scores (p≤0.05). Although a significant difference was found in terms of anxiety (p≤0.05) during the comparison of HAD scale mean scores, we cannot say the same thing for the difference found in terms of depression, which was not significant enough (p> 0.05). During the evaluation made by considering the gender of patients, it was seen that in male patients HAD scale does not show any significant difference in terms of anxiety subscale and depression subscale (p>0.05), however it shows significant difference in terms of other parameters (p≤0.05) at males. On the other hand, significant differences were found in all parameters of female patients (p≤0.05). The results obtained during this study determined that the Epley maneuver were found to be effective in terms of the improvement of the quality of life and anxiety levels of the patients with BPPV diagnosis.