Ön çapraz bağ rüptürlerinde primer ve sekonder manyetik rezonans görüntüleme bulgularının sıklığının ve tanıya katkısının değerlendirilmesi
Evaluation of anterior cruciate ligament tears' primary and secondary magnetic resonance imaging findings frequency and di̇agnosti̇k contri̇buti̇on
  1. Tez No: 376984
  2. Yazar: FERDAĞ ALMUS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ÇELİKYAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ön çapraz bağ rüptürü, manyetik rezonans görüntüleme, primer bulgular, sekonder bulgular, Anterior cruciate ligament rupture, magnetic rezonans imaging, primary signs, secondary signs
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖÇB dizin ekleminin en önemli stabilizatörlerinden olup sık sık travmalara maruz kalır ve bunlara bağlı hasarı sık görülür. MR görüntüleme, ÖÇB hasarının ve rüptürlerinin değerlendirmesinde en etkili non invaziv yöntem olmakla birlikte bazı şüpheli durumlarda bağın sağlam olup olmadığı konusunda karar vermek oldukça zor olabilir. Biz bu çalışma diz MRG tetkikinde komplet ÖÇB rüptürü tanısı konulmuş hastaların primer ve sekonder MR görüntüleme bulgularının görülme sıklığı ve bu bulguların şüpheli olgularda tanıya anlamlı katkı sağlayıp sağlayamacağını ortaya koymayı amaçladık. 2009-2013 yılları arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan diz MRG incelemelerinde komplet ÖÇB yırtığı olan hastalar retrospektif olarak tarandı. Belirli kriterlere sahip 32 sinde artroskopik olarak komplet ÖÇB yırtığı olduğu kanıtlanan 49 olgu hasta grubu ve randomize seçilmiş diz MRG incelemesinde belirgin patoloji bulunmayan 20 olgu kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Primer bulgulardan ÖÇB de lif kaybı ve patolojik sinyal kaydı olması, pozitif ÖÇB-Blumensaat açı değeri, ÖÇB-tibial plato açısında azalma bulunması yüksek sensitivite ve spesifite, boş çentik bulgusu bulunması ise düşük sensitivite,yüksek spesifite değerlerine sahip hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farlılık oluşturan parametreler olarak sonuçlanmıştır. Sekonder işaretlerden lateral femoral çentik derinliği, AÇB açısında azalma, tibiada öne yer değiştirme ve örtülmemiş menisküs bulguları hasta ve kontrol gruplarında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Ayrıca kemik kontuzyoları ve meniskial patolojiler hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede görülme sıklığı artmıştır. Sonuç olarak, şüpheli ÖÇB rüptürülerinde primer ve sekonder MR görüntüleme bulgularını bilmek ve değerlendirebilmek tanıya önemli derecede katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ACL, which is one of the important stabilizers of knee-joint, is often exposed to traumas, and damages related those traumas are frequent. Though MRI is the most effective noninvasive way to examine ACL damages and ruptures, it might be difficult to decide whether the ligament is undamaged. Through this study, we aimed to see the frequency of appearances of primer and seconder MRI findings of the patients diagnosed with complet ACL rupture, and whether these findings significantly contribute to diagnosis in suspected cases. Between the years of 2009 - 2013, patients with komplet ACL rupture were scanned retrospectively during the MRI studies at Gaziosmanpasa University Faculty of Medicine Hospital 32 of whom were arthroscopically proven to have complet ACL rupture, 49 patients with certain criterions were taken as a treatment group and 20 who were randomly chosen and did not have pathology during the knee-MRI examine as a control group. Discontinuity of the ACL and abnormal ACL signal intensity , ACL-Blumensaat angle, ACL-tibial plateau angle of primer findings resulted as parameters that created important differences between treatment and control groups that had high sensitivity and specificity, while empty notch sign between those who had as low sensitivity and high specificity. When treatment and control groups were compared by means of the sekonder signs of lateral femoral notch depth, PCL decreasing, anterior displacement of tibiada, and uncovered meniscus signs, significant differences were found. Furthermore, bone contusions and meniscal pathology of the treatment group notably increased compared to those of the control group.