Kalça protezi girişimlerindeki iki farklı anestezi yönteminin retrospektif değerlendirilmesi
The retrospecti̇ve evaluati̇on of two di̇fferent anasthesi̇a methods i̇n hi̇p prostetesi̇s i̇nterventi̇ons
- Tez No: 377004
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYA KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Anesthesiology and Reanimation, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Total kalça protezi, Kanama, Rejyonel anestezi, Ortopedik anestezi, Total Hip Replacement, Bleeding, Regional Anesthesia, Orthopedic Anesthesia
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Kalça protezi ameliyatları komplikasyonları yüksek, kanama miktarları fazla olan bir cerrahi uygulamadır. Bu komplikasyonların gelişiminde rol oynayan risk faktörlerinin ve anestezi yönteminin iyi analiz edilmesi, morbitide ve mortalitenin azaltılmasında büyük katkı sağlar.Biz bu çalışmamızda, kalça protezi girişimlerindeki anestezi yöntemiyle ilişkili olarak, ameliyattaki kanama ve kan transfüzyonu miktarı, postoperatif kanama miktarını araştırmayı amaçladık. Böylelikle genel ve rejyonel anestezi yöntemi kullanımının total kalça protezinde kanama ve biyokimyasal değerler açısından avantaj ya da dezavantajlarını göstermeye çalıştık.Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ameliyathanesinde, 30.09.2006-30.09.2010 tarihleri arasında kalça protezi operasyonu geçiren 118 hasta retrospektif olarak incelendi. Taranan 118 hastadan lateral longitidünal insizyonla total kalça protezi yapılan 61 hasta çalışma grubuna dahil edildi. Olgulardan 28 hastaya genel anestezi (GA), 33 hastaya rejyonel anestezi (RA) uygulanmıştı.Demografik özellikler açısından gruplar arasında anlamlı bir fark olmayan hastalarda, operasyon sırasında RA grubunda kan kaybı GA grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu. Postoperatif kanama açısından GA ve RA grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. Toplam kanama ise RA grubunda GA grubuna göre anlamlı bir şekilde düşük bulundu. Kan transfüzyonu miktarı açısından rejyonel anestezi ile genel anestezi arasında anlamlı bir fark görülmedi. Komplikasyonlar ve preoperatif-postoperatif ALT, AST, BUN, kreatinin, trombosit, total bilirubin açısından her iki grupta anestezi yönteminin üstünlüğünü etkileyecek düzeyde patolojik değişiklikler saptanmamıştır.Yaptığımız bu retrospektif çalışmanın ışığında elektif total kalça protezi operasyonlarında rejyonel anestezinin genel anesteziye göre total kan kaybını anlamlı derecede azalttığını düşünmekteyiz. Postoperatif hastanede kalış süresi ve diğer parametreler açısından gruplar arasında anlamlı fark olmadığı gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Surgeries of hip replacement are kind of surgical interventions with high complication rates and abundant bleeding risk. It contributes lowering mortality and morbidity to clearly analyze risk factors playing a role on development of these complications as well as anesthesia methods.We aimed here in this study to analyze post and intra-operative bleeding amount as well as blood transfusions required in relation to anesthesia method used in interventions of hip replacement. We, hereby, tried to document advantages and disadvantages of general and regional anesthesia methods on bleeding and biochemical parameters in total hip replacement.A total of 118 patients underwent hip replacement between 30.09.2006 and 30.09.2010 in theatre of University of Gaziosmanpaşa School of Medicine, Research and Application Hospital were observed retrospectively. Of the 118 patients, those who were applied total hip replacement via lateral longitudinal incision, meaning 61 patients, were included in the study. 28 patients received general anesthesia whereas 33 did regional one.Although no significant difference was detected between groups regarding demographic features, intra-operative blood loss in regional anesthesia group was lower than that in general anesthesia group with statistical significance. No statistically significant difference was observed between both groups regarding post-operative bleeding. Total bleeding amount was, however, significantly lower in regional anesthesia group. Amount of blood transfusion required was considered similar in the groups. No pathological differences were observed between groups supporting superiority of any of the anesthesia methods regarding the complications and pre-postoperative ALT, AST, BUN, creatinine, thrombocyte and total bilirubin levels.We are of the opinion in the light of this retrospective study that regional anestesia lowers amount of total blood loss significantly in elective total hip replacement surgeries when compared to general anesthesia. No significant differences were observed between the groups regarding duration of post-operative hospital stay and other parameters.