Fetal dönemde dişi fetusların dış genital organlarının gelişimi
Development of the female external genital organs during the fetal period
- Tez No: 377022
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLNUR ÖZGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fetus, dişi dış genital, fetal gelişim, morfometri, Fetus, female external genital, fetal development, morphometry
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Fetal Dönemde Dişi Fetusların Dış Genital Organlarının Gelişimi Çalışmamızda fetal dönem boyunca dişi dış genital organların gelişimini ve morfolojik yapısını değerlendirmek için morfometrik veriler elde edilmesi amaçlandı. Çalışma, yaşları 10-40 gebelik haftası yaşı arasında değişen, eksternal patolojisi ve anomalisi olmayan, 113 dişi fetüs üzerinde gerçekleştirildi. Fetuslar gestasyonel haftalara, aylara ve trimesterlere göre gruplandırıldı. Fetusların genel eksternal ölçümleri yapıldıktan sonra dişi dış genital organlara ait parametreler (commissura labiorum anterior-commissura labiorum posterior arası mesafe, labium majus boyutları, bilabial çap, labium minus boyutları, clitoris boyutları ve alanı, hymen açıklığı vertikal ve horizontal çapı, ostium urethra externum - hymen açıklığı arası mesafe, clitoris ve ostium urethra externum arası mesafe, anogenital mesafe) ölçülerek hymen şekilleri belirlendi. Alınan parametrelerin gestasyonel haftalara, ay ve trimester gruplarına göre ortalama ve standart sapmaları belirlendi. Alınan parametrelerden hymen açıklığının horizontal ve vertikal çapı hariç tüm parametrelerin gestasyonel yaş ile birlikte arttığı belirlendi (p0,05). Elde edilen tüm sonuçlar daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak tartışıldı. Çalışmamızda elde edilen verilerin fetal dönem boyunca dişi dış genital organların gelişimi ile ilgili anomali, patoloji ve varyasyonların belirlenmesinde obstetri, perinatoloji, adli tıp ve fetopatoloji gibi bilim dallarındaki çalışmalara, teşhis ve tedavilere katkı sağlayacığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Development of the Female External Genital Organs During the Fetal Period The aim of this study was to determine the development and the size and to obtain morphometric data in the female human fetuses during the fetal period. 113 female fetuses aged between 10-40 weeks of gestation with no external anomaly or pathology were used in this study. The fetuses were divided into subgroups according to gestational weeks, months and terimesters. At first, general external measurements were obtained. After the parameters belonging female external genital organs (distance between the posterior labial commissure - anterior labial commissure, size of labia majora (length, width and, height), bilabial diameter, size of labia minora (length, width and, height), area and size of clitoris (length, width and, height), vertical and horizontal transhymenal diameters, distance between the external urethral orifice - hymenal opening, distance between the clitoris - external urethral orifice, anogenital distance) were measured and the hymen types were determined. Mean values and standart deviations of parameters according to gestatinal weeks, months and trimesters were calculated. All parameters except for vertical and horizontal diameters of vaginal orifice were increasing with gestational age (p0,05). We think that data obtained in this study can be used confidently in radiolojical examinations of the female external genital organs during the intrauterine period. Data will also contribute to the future studies in the field of obstetri, perinatology and fetopathology.