Anabilim dalımızda iyot-131 ile tedavi edilen hipertiroidi hastalarına ait klinik ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of laboratory and clinical data of patients with hyperthyroidism treated with iodine-131 in our department
- Tez No: 377069
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZEKİ ÇELEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hipertiroidi, Radyoaktif İyot-131, Tedavi, Hyperthyroidism, Radioactive Iodine-131, Treatment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Hipertiroidi, tiroid bezinde fazla hormon yapılarak dolaşıma salınmasını ifade eden bir terimdir. Sık karşılaşılan bir endokrionolojik rahatsızlıktır. Hipertiroidi tedavisinde üç farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlar; antitiroidal ilaç kullanımı, radyoaktif iyot-131 (RAİ) tedavisi ve cerrahidir. Bu çalışmada laboratuvar sonuçları ve klinik tabloların ışığında hipertiroidili hastalarda RAİ tedavisinin etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamıza hipertiroidi nedeniyle kliniğimizde RAİ tedavisi gören, en az altı ay takip edilen 276 (ort. yaş: 50.9, yaş aralığı: 18 -82) hasta dahil edildi. Hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların 71' i erkek (ort. yaş: 51.2, yaş aralığı: 18-80), 205' i ise kadındı (ort. yaş: 50.7, yaş aralığı: 18-82). Tiroid ultrasonografi veya palpasyon bulgularına göre hastaların 102'sinde diffüz, 174'ünde ise nondiffüz (nodüler veya multinodüler) hiperplazik tiroid bezi mevcuttu. Hastalara 1, 2 veya gerekiyorsa 3 kez RAİ verildi. İlk uygulamada ortalama 13,1 mCi, ikinci uygulamada ortalama 16,6 mCi, üçüncü uygulamada ise ortalama 25 mCi iyot-131 verildi. Ötiroidi veya hipotiroidiye giren hastalarda tedavi başarılı kabul edildi. Tedavi başarısı % 76 olarak bulundu. Sonuç literatürde verilen başarı oranları ile yaklaşık olarak benzerlik gösterdi. En yüksek başarı oranı toksik diffüz guatrlı (Graves hastalığı) hastalarda elde edildi. Hastalarımızda ciddi hiç bir yan etki görülmedi. Sonuç olarak kliniğimizde RAİ ile yapılan hipertiroidi tedavilerinde başarı oranının literatürde verilen başarı oranları ile yaklaşık olarak benzerlik gösterdiği ve aynı zamanda yan etkilerin çok düşük olduğu belirlendi. Uygulama kolaylığı ve yan etkilerinin çok az olması nedeniyle RAİ ile hipertiroidi tedavisinin seçilmiş hastalarda ilk tedavi yöntemi olarak tercih edilmesi gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Hyperthyroidism is a condition in which the thyroid gland produces and secretes excessive amounts of the thyroid hormones into circulation. It is one of the common endocrinologic disorders. There are three methods in treatment of hyperthyroidism. These are antithyroid medication, radioactive iodine-131 (RAI) therapy and surgery. In this study, we aimed to evaluate RAI treatment efficacy in patients with hyperthyroidism in the light of laboratory results and clinical pictures. Two hundred and seventy six patients with hyperthyroidism (average age: 50.9 years, age range: 18-82 years) who received RAI treatment and then followed up for at least 6 months were included in the study. Patients' medical recordings were analysed retrospectively. Seventy one patients were men (average age: 51.2 years, age range: 18-80 years), the rest were women (average age: 50.7 years, age range: 18-82 years). According to thyroid ultrasound or physical examination findings, 102 patients had diffuse thyroid hyperplasia, the other patients had nondiffuse hyperplasia (nodular or multinodular). RAI was given to the patients once or twice, or three times if necessary. In first RAI treatment, average 13.1 mCi, in second, average 16.6 mCi, in third, average 25 mCi RAI were given orally. Treatment was accepted as successful if the patients had become hypothyroid or euthyroid. Success rate of RAI treatment was 76%. This result was approximately similar with the success rates in the literature. The highest success rate was obtained in patients who have diffuse thyroid hyperplasia. Serious side-effects were not observed in our patients. In conclusion, in treatment of hyperthyriodism with RAI in our clinic we observed approximately similar success rates with the reported results in the literature, and also side-effects of RAI treatment were low. We believe that RAI treatment should be first choice for treatment of hyperthyroidism in selected patients, because it is easy to perform and its side-effects are very low.