Tiroid nodüllerinin değerlendirilmesinde us-elastografinin benign-malign ayrımına katkısı
In the evaluation of tyhroid nodules us-elastography distinction between benign and malignan contribution
  1. Tez No: 377070
  2. Yazar: HÜSEYİN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SELİM KERVANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, ultrasonografi, elastografi, Thyroid nodule, ultrasound, elastography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Tiroid nodüllerinin malign ve benign ayrımında ultrason-elastografinin (UE) ayırıcı tanıya katkısını değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Araştırmaya 82 olgudaki 87 tiroid nodülü dahil edildi. Olguların 58'i kadın, 24'ü erkek olup yaşları 11-87 yıl arasında (ortalama 47,3 yıl) idi. Olgular ultrason (US), renkli Doppler US (RDUS) ve UE ile değerlendirildi. Nodüllerin sayısı, boyutları, konturü, ekojenitesi, içyapısı, halo varlığı, mikrokalsifikasyon varlığı ve vaskülariteleri değerlendirilerek not edildi. US/RDUS bulguları kullanılarak yapılan sınıflandırmada, solid nodüller class 1'den (benign) class 5'e (malign) kadar 5 gruba; kistik-solid nodüller ise class 1'den (bening) class 4'e (malign) kadar 4 gruba ayrıldı. UE'de doku sertliği, elastisite derecelerine göre skor 1'den (en düşük sertlik) skor 5'e (en yüksek sertlik) kadar görsel olarak derecelendirildi. Daha sonra ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) yapılıp US bulguları ve UE skorları sitolojik tanı ile karşılaştırıldı. Bulgular: İİAB sonuçlarına göre nodüllerin 15'i malign, 72'si benigndi. US/RDUS değerlendirmesinde, soliter nodül, solid nodül ve nodülün AP çapının transvers çapından büyük olması ile malignite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Diger US/RDUS bulguları ile malignite arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Solid tiroid nodülleri için US sınıflamasının duyarlılığı %92, özgüllüğü %46 bulundu. UE'de skor 1, skor 2 ve skor 3 elastisiteler benign grup, skor 4 ve skor 5 elastisiteler malign grup kabul edilerek sitolojik tanıları ile karşılaştırıldı. Bu skorlama uygulandığında skor 4 ve skor 5'in oluşturduğu grup ile malignite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. UE'nin duyarlılığı %46, özgüllüğü %76, negatif öngörü değeri %89, pozitif öngörü değeri %63, genel doğruluğu %86 bulundu. Sonuç: Tiroid nodüllerinde benign/malign ayrımında UE yararlı bir inceleme yöntemi olup iyonizan radyasyon içermemesi, noninvaziv, uygulanması kolay ve ucuz olması önemli üstünlükleridir. Kantitatif ölçümlerin yapılabildiği yeni UE yöntemleri ile yapılacak geniş seri çalışmalar UE'nin tanıdaki yerini daha da güçlendireceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Of thyroid nodules, ultrasound-elastography(UE) in the differentiation of malignant and benign diagnosis is to assess the contribution. Materials and Methods: 87 thyroid nodules in 82 patients in the study were included. 58 of the patients were female and 24 were male and aged between 11-87 years (mean 47.3 years). Cases was evaluated by ultrasound (US), color Doppler ultrasonography (CDUS) and EU. The number of nodules, size, contour, echogenicity, internal structure, halo presence, microcalcification presence and vascularity evaluating were noted. Using US/CDUS findings in the classification, solid nodules class 1 (benign) to class 5 (malignant) up to 5 groups; If a cystic-solid nodules class 1 (benign) class 4 (malignant) were divided into 4 groups up. Firmness in the UE, according to their degree of elasticity score from 1 (lowest hardness) score of 5 (highest hardness) were visually graded up. Then fine-needle aspiration biopsy (FNA) made, findings of US, and the scores of UE were compared with cytologic diagnosis. Finding: According to FNA, 15 nodules were malignant and 72 were benign. US/CDUS in the evaluation of solitary nodules, solid nodules and nodules is greater than the transverse diameter of the AP diameter of malignancy with a statistically significant relationship was found. Other finding of US/CDUS was no significant association with malignancy. The sensitivity of US classification for solid thyroid nodules was 92%, specificity was 46%. UE score of 1, 2 and 3 of elasticity are benign group, the score was 4 and 5 considered malignant group, compared with the cytological diagnosis. When applying this scoring lead with the group of 4 and 5, of malignancy, a statistically significant relationship was found. UE sensitivity 46%, specificity 76%, negative predictive value 89%, positive predictive value of 63%, the overall accuracy was 86%. Result: Thyroid nodules, benign / malignant discrimination, UE is a useful method of examination does not include ionizing radiation, non-invasive, easy to implement and is cheaper has important advantages. Quantitative measurements can be made, with new methods to study a wide range of UE we believe that further strengthen its position in the diagnosis.