Crohn hastalığında MR enterografinin rolü
Role of MR enterography in crohn disease
- Tez No: 377071
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ AYHAN ÖZKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Chron Hastalığı, MR Enterografi, İnflamatuvar Barsak Hastalığı, Crohn Disease, MR enterography, Inflammatory Bowel Disease
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, inflamatuvar barsak hastalıklarından olan Crohn Hastalığının, tanısında ve takibinde MR enterografinin etkinliğinin belirlenmesi amaçlandı. Kasım 2013 ile Nisan 2014 tarihleri arasında Crohn Hastalığı öntanısı almış veya Crohn Hastalığı tanısı ile takip edilen 24'ü erkek, 18'i kadın, toplam 42 olgu MR enterografi tetkiki yapılmak üzere çalışmaya dahil edildi. 12 saatlik açlık sonrası işleme gelen hastalara bifazik oral kontrast madde verilerek barsak distansiyonu sağlandı. Barsak peristaltizminin yaratacağı artefaktları minimuma indirebilmek amacıyla hastalara İV olarak hyosine-n-butyl bromide (Buscopan, Boehringer Ilgelheim) uygulandı. Supin pozisyonda MR cihazına alınan hastalara ilk olarak koronal T2 SSh-TSE (single shot turbo spin echo), koronal T1 SPIR (Spectral Presaturation Inversion Recovery), koronal T1 IP (in phase), aksiyel T1 IP ve aksiyel T1 SPIR sekansları alınıp 10 mg İV kontrast madde bolus şeklinde uygulandı. Kontrast madde verildikten 40 sn sonra koronal T1 SPIR, koronal T1 IP, aksiyel T1 IP ve aksiyel T1 SPIR sekansları alındı. Ardından MR enterografi tetkikinde tutulum gösteren barsak segmentlerindeki aktif enflamasyonun primer ve sekonder bulguları ile kontrastlanma paternleri değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen 42 hastanın 19'unda, toplam 26 barsak segmentinde Crohn Hastalığı ile uyumlu bulgular tespit edildi. Bunlardan 2'si (%7,6) jejunum tutulumu, 2'si (%7,6) nonterminal ileum tutulumu, 16'sı (%61,5) terminal ileum tutulumu, 5'i (%19,2) çıkan kolon tutulumu ve 1'i (%3,8) sigmoid kolon tutulumuydu. Tutulan barsak segmentlerinin tamamında aktif evre bulguları mevcuttu. Bu olguların 13'ünde (%68,4) toplam 18 (%69,2) barsak segmentinde kronik evre bulguları izlenmiş olup tamamında aktivasyon ile uyumlu bulgular tespit edildi. MR enterografi tetkiki, Crohn Hastalığının tanısı ve özellikle de takibinde kullanılabilecek, mevcut hastalığın aktivitesi hakkında değerli bilgiler veren, iyonizan radyasyon içermeyen, noninvaziv ve günümüzde giderek yaygınlaşan önemli bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the role of MR enterography in diagnosis or following of Crohn Disease that is one of the inflammatory bowel disease. MR enterography was performed in 42 cases (24 female, 18 male) who were referred from Gastroenterology Department with a prediagnosis of Crohn Disease between November 2013 and April 2014. Biphasic oral contrast agent was given to each patient following 12 hours fasting and bowel distension was supplied. In order to minimize artifacts due to bowel peristalsis, intravenous hyosine-n-butyl bromide (Buscopan, Boehringer Ilgelheim) was given to the patients. For the uncontrasted MR imaging coronal T2 SSh-TSE (Single Shot Turbo Spin Echo) was followed by coronal T1 SPIR (Spectral Presaturation Inversion Recovery), koronal T1 IP (In Phase), axial T1 IP and axial T1 SPIR sequens respectively. Then intravenous contrast agent was given as a bolus to each subject 40 seconds before the following MR imagings: coronal T1 SPIR, coronal T1 IP, axial T1 IP and axial T1 SPIR sequens. MR enterography and the contrast pattern was evaluated for the primary and secondary findings of active inflammation in bowel segments. Findings relevant with Crohn Disease was found in 26 bowel segments of 19 patients out of 42 subjects. These findings were as follows: jejunal involvement in 2 (%7,6) subjects, nonterminal ileum involvement in 2 (%7,6) subjects, terminal ileum involvement in 16 (%61,5) subjects, ascendant colon involvement, in 5 (%19,2) subjects, and sigmoid colon involvement in 1 (%3,8) subject. All involved bowel segments had active stage findings. In 18 (%69,2) bowel segments in 13 of 19 cases chronic stage findings were observed and these findings were found to be matched with Crohn Diseases activation. MR enterography is noninvasive imaging method which could be used in the diagnosis and follow up of patients with Crohn Disease due to fact that it provides valuable information about the activity of the diseases without posing any radioactive hazard. Therefore it's usage in current practice is increasing significantly.