Atriyal septal defekt tanısında triküspit ve pulmoner akım hızlarındaki artışın öneminin değerlendirilmesi
Evaluation of the importance of increase in tricuspid and pulmonary flow velocities in diagnosis of atrial septal defect
  1. Tez No: 377081
  2. Yazar: FATMA İŞIKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KERVANCIOĞLU, PROF. DR. OSMAN BAŞPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ASD, Pulmoner/Sistemik debi, Triküspit akım hızı, Pulmoner akım hızı, ASD, pulmonary-to-systemic flow rate, tricuspid flow velocity, pulmonary flow velocity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışma, triküspit ve pulmoner akım hızlarındaki artışın, atriyal septal defekt (ASD) tanısını desteklemedeki önemini değerlendirmek amacıyla Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalında 2008-2014 tarihleri arasında ASD tanısı alarak, transkateter kapatma uygulanan hastaların dosyalarının, ekokardiyografi (EKO) ve anjiografi raporlarının retrospektif taranmasıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız 145 ASD ve 145 sağlıklı kontrol grubu ile yapıldı. ASD tanısı alan hastalarda yapılan ekokardiyografik incelemede triküspit akım hızı (TAH), bu hızın mitral akım hızına oranı (TAH/MAH), pulmoner akım hızı (PAH) ve bu hızın aort akım hızına oranı (PAH/AAH), transkateter kapatma öncesi, kapatma sonrası ve sağlıklı kontrol grupları arasında karşılaştırıldı. Hastalar ASD çapına göre küçük, orta ve geniş olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Kapak akım hızlarının ASD çapı, ASD çapı/m2 ve pulmoner debi/sistemik debi (Qp/Qs) ile korelasyonu araştırılarak, ASD tanısını koymadaki spesifite ve sensitivitesi değerlendirildi. Bulgular: ASD'li hastaların %60,3'ü kız (n=88), %39,7'si erkek (n=57) olup yaş ortalaması 77,05±38,70 ay idi. Triküspit ve pulmoner akım hız değerleri, transkateter kapatma öncesi grubu ile kapatma sonrası ve sağlıklı kontrol grupları arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede fark olduğu bulundu (p=0,001). ASD çap artışına paralel olarak akım hızlarında artış olduğu görüldü. TAH ve TAH/MAH'ın kapatma öncesi ve kapatma sonrası değerlerinin, ASD çapı, ASD çapı/m2 ve Qp/QS ile ilişkisi araştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmakla beraber, fark ASD çapı/m2 de daha anlamlı idi (p0,05). PAH, PAH/AAH'ın kapatma öncesi ve kapatma sonrası değerlerinin ASD çapı, ASD çapı/m2 ve Qp/Qs ile ilişkisi araştırıldığında ise tüm parametrelerde istatistiksel olarak çok anlamlı derecede fark olduğu görüldü. TAH artışı ASD tanısını desteklemede %89,7 sensitivite, %100 spesifiteye sahip olup diğer hız değerleri de yüksek oranda hassas bulundu. Sonuç: ASD tanısını desteklemekte triküspit ve pulmoner akım hızlarındaki artışın anlamlı ve güvenilir parametreler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study is to investigate the importance of the increase in tricuspid and pulmonary flow velocity, in supporting the diagnosis of atrial septal defect (ASD). For this reason, echocardiography and angiography reports in the files of the patients underwent transcatheter closure of ASD in Pediatric Cardiology Department of Gaziantep University Medical Faculty Hospital between the years of 2008 and 2014, were retrospectively reviewed. Materials and Methods: 145 ASD and 145 healthy children as control group were included in the study. In ASD group, the echocardiographic findings of tricuspid flow velocity (TFV), the ratio of tricuspid flow velocity to mitral flow velocity (TFV/MFV), pulmonary flow velocity (PFV) and the ratio of pulmonary flow velocity to aortic flow velocity (PFV/AFV) before and after the closure were compared to that healthy controls. Patients were divided into 3 groups according to the ASD size as small, medium and large. By analyzing the correlation of valve flow velocities to ASD diameter, to ASD diameter/m2 and to the pulmonary-to-systemic flow ratio (Qp/Qs), specificity and sensitivity for the diagnosis of ASD was assessed. Findings: ASD and the healthy control groups were 60.3% girls (n = 88), 39.7% males (n = 57), respectively. Flow velocity values were found to be statistically significantly different in the group of patients before the transcatheter closure to that of the group of patients after the transcatheter closure and the healthy control group (p=0,001). There was an increase in flow velocity parallel to increase in ASD diameter. When we investigated the relavance between TFV and TFV/MFV values before and after the closure to ASD diameter, ASD diameter/m2, and Qp/Qs, there were significant differences in all parameters, which was most prominent in ASD diameter/m2 (p0,05). When we investigated the relavance between PFV and PFV/AFV values before and after the closure to ASD diameter, ASD diameter/m2, and Qp/Qs, all parameters were found to be statistically different. Increase in TFV has 89.7% sensitivity and 100% specifity in supporting the diagnosis of ASD. All other velocity values were also found to be highly sensitive. Results: Increase in tricuspid and pulmonary flow velocities were significant and reliable parameters for supporting the diagnosis of ASD.