Ektopik gebelik mıssed abortusta siyalik asit seviyelerinin karşılaştırılması
The comparison of the levels of sialic acid in ectopic pregnancy and missed abortion
  1. Tez No: 377090
  2. Yazar: YASEMİN DOKUZOĞLU TANIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İRFAN KUTLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ektopik gebelik, missed abort, total siyalik asit
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışmamızın amacı, ektopik gebelik ve missed abortusların erken tanısını koymak, erken tanıda sialik asitin rolü olup olmadığını araştırmaktır. Mart 2013-Mart 2014 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran ektopik gebelik tanısı almış gebeler, missed abortus tanısı almış gebeler ve sağlıklı 12 hafta altı gebeler total sialik asit açısından karşılaştırıldı. Bunun için, ektopik gebelik tanısı almış 30 hasta, missed abortus tanısı almış 30 hasta ile sağlıklı 20 adet ek hastalığı olmayan gebe seçildi. Üç grup, serum total sialik asit (TSA), human koryonik gonadotropin hormon (hCG), progesteron, vücut kitle indexi (VKİ), yaş, c-reaktif protein (CRP), tam kan sayımı parametreleri, biyokimyasal parametreler açısından değerlendirildi. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde Mann Whitney-U testi ve Student t testi uygulandı. P değeri < 0.05 anlamlı olarak kabul edildi. Ektopik gebelik, missed abortus ve ilk 12 hafta sağlıklı gebeler arasında TSA seviyeleri karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak TSA seviyeleri ektopik gebelik ve missed abortuslu hastalarda anlamlı şekilde yüksek bulundu (p: 0,001). Yaş, VKI, obstetrik parametreler, hemoglobin, beyaz küre (Wbc), trombosit, CRP, kreatin, AST(Aspartat transaminaz), ALT(Alanin transaminaz), albümin seviyeleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sağlıklı gebelerde üre ve TSA arasında orta şiddette pozitif korelasyon (r= 0,481, p=0,032) ve missed abortuslu gebelerde progesteron ile TSA arasında orta şiddette pozitif korelasyon saptandı (r=0,402, p=0,028). Bu çalışma ektopik gebelik ve missed abortus tanısında total siyalik asitin rol alabileceğini araştıran literatürdeki ilk çalışmadır. Yaptığımız çalışmada kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, ektopik gebelik ve missed abortus olgularında sialik asit seviyelerinin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek olduğunu saptadık. Ancak ektopik gebeliklerle missed abortus olguları kendi aralarında karşılaştırıldığında sialik asit seviyeleri yönünden anlamlı bir fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
In this study our aim was early diagnosis of ectopic pregnancy and missed abortion, take measure to occurence of disease, to determine the effect of sialic asid levels to protect from the disease, if possible, develop measures to prevent from ectopic pregnancy. The patients admitted to Department of Obstetric and Gynecology, Gaziantep University Faculty of Medicine, between March 2013-March 2014 the women who had been diagnosed ectopic pregnancy, missed abortion and under 12 weeks pregnant women were compared in the levels of total sialic acid. For this, 30 patients with diagnosis of ectopic pregnancy, 30 patients with diagnosis of missed abortion and 20 healty women under 12 weeks pregnany were selected. In this three groups, the levels of total sialic acid(TSA), human chorionic gonadotropin hormone (hCG), progesterone, body mass index (BMI), age, c-reactive protein (CRP), white blood cells (WBC) as well as some biochemical parameters were evaluated. In statistical evaluation of data were performed Mann Whitney-U test and Student t test. P value