Gestasyonel diabetli hastalarda total oksidatif seviye total antioksidan seviye ve oksidatif stres indeksinin değerlendirilmesi
Oxi̇dati̇ve stress, anti̇oxi̇dant status and oxi̇dati̇ve stres changes i̇n pati̇ents wi̇th gestati̇onal di̇abetes melli̇tus
- Tez No: 377091
- Danışmanlar: DOÇ. METE GÜROL UĞUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: GDM, oksidatif stress, TAS, TOS, GDM, oksidatif stress, TAS, TOS
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Reaktif oksijen türevlerinin gebelikte fetüs ve anne üzerinde doku hasarına ve anomalilerine yol açtığını düşünülmektedir. Amacımız gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) tanısı almış 24-28 haftalık hasta grubu ile sağlıklı 24-28 haftalık kontrol gebe grubu bireylerin arasındaki total oksidatif seviye, total antioksidan seviyesini ve oksidatif stres indeksini karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Demografik özelliği aynı olan gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) tanısı almış ve almamış başka sistemik hastalığı olmayan gebelerde serum total oksidatif stres ve total antioksidan durum düzeylerini karşılaştırmak için, 24-28 hafta arasında toplam 99 gebe çalışmaya alındı. gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) tanısı olan (gdm n:50) ve olmayan gebeler (kontrol n:49) şeklinde 2 grup oluşturuldu. İki grupta serum total antioksidan seviye (TAS),total oksidatif seviye (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) gibi biyokimyasal belirteçler ölçüldü. Vücut kitle indeksi(VKİ) ve yaşların ortalaması karşılaştırıldı. İstatistiksel analizde (p0.05) gestasyonel diyabetes mellitus grubunda oksidatif stres indeksi (OSİ) düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı p0.05). Bu amaçla bu konuda yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objektives: Reactive oxygen species are thought to lead. to tissue damage and abnormalities on mother and fetus. Our purpose is, compare to total oxidative level, total antioxidant levels and oxidative stress index the patients are 24 to 28 weeks pregnant, were diagnosed as gestational diabetes mellitus (GDM) with the healthy individuals, who are 24-28 weeks pregnant control group. material and methods: A total of 99 pregnant women, who are between 24 and 28 weeks and have the same demographic characteristics were diagnosed as gestational diabetes mellitus (GDM) or not, and had not received any other systemic disease, were taken the experiment to compare serum total oxidative stress and total antioxidant status levels, Two groups were formed as gestational diabetes mellitus (GDM) is diagnosed (GDM n = 50) and non-diabetic pregnant women (control n = 49).At the 2 groups, biochemical markers like the level of serum total antioxidant (TAS), total oxidative status (TOS) and oxidative stress index (OSI) were measured.Body mass index (BMI), and the average of ages was compared. That was considered significant at the statistical analysis (p 0.05) between gestational diabetes mellitus (GDM) group and the control group but in the group of gestational diabetes mellitus (GDM) oxidative stress index (ou) levels was higher as p 0,05) For this purpose there is a need for further studies on this subject.