Epilepsili hastalarda serumda kallikrein düzeylerinin ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirilmesi
The evaluation of the preoperative and postoperative serum kallikrein levels in patients with epilepsy
  1. Tez No: 377104
  2. Yazar: FATMA ÇIBIK BİLGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDRET KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kallikrein 1, Kallikrein 8, Epilepsi, Kallikrein 1, Kallikrein 8, Epilepsy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
EPİLEPSİLİ HASTALARDA SERUMDA KALLİKREİN DÜZEYLERİNİN AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI DEĞERLENDİRİLMESİ Epilepsi, belirli aralıklarla beynin bilinç ve/veya hareket ve/veya duyu ve/veya psikolojik işlevlerinin kısa bir süre için bozulmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Epilepsi nöbetleri belirsiz aralıklarla ataklar biçiminde kendilerini gösterirler. Beyin dokusunun eksitabilitesini yükselten herhangi bir durumdan kaynaklanabilmektedir. Ayrıca inflamasyon da epilepsi oluşmasında önemli bir rol almaktadır. Kallikreinler serin proteaz enzim ailesinin bir alt grubudur. Kallikreinler tükrük bezleri, testis, prostat, testis, meme, endometrium ve merkezi sinir sistemi gibi birçok dokuda ifadelenmektedir. Merkezi sinir sisteminde de bazı kallikreinlerin (KLK5, KLK6, KLK7, KLK8, KLK11) bulunduğu ve bu kallikreinlerin beyin fizyolojisi ve patofizyolojisiyle ilişkili olabileceği ileri sürülmüştür. KLK8 (neuropsin) beyin dokularında yüksek düzeyde eksprese olmaktadır ve beyin gelişimi, uyarılabilirliği ve stresse cevap vermede önemli bir rol oynamaktadır. KLK8 nöron uyarımında önemli bir rol oynar. Fare mast hücrelerinde yapılan çalışmalar KLK8 ve inflamatuar cevap arasında bir ilişki olduğunu göstermişti. Beyinde KLK1 kinin salınımından sorumludur. Kininler vazodilatasyon, inflamasyon ve kan basıncında rol almaktadır. İnflamatuar hücrelerde KLK1 aktivitesinin varlığı gösterilmiştir. Epilepsili hastaların beyin dokularında KLK1 ve KLK8 proteinlerinin varlığı tespit edilmiştir. Bizim çalışmamızda, epilepsi hastalarında, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası serum kallikrein düzeylerindeki değişikliklerin araştırılması ve sonuçların sağlıklı insanlarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma için, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası epilepsili hastalar ile sağlıklılar olmak üzere 3 grup oluşturuldu. Grup-1: sağlıklı, grup-2: ameliyat öncesi, grup-3: ameliyat sonrası olarak gruplara ayrılmıştır. Ameliyat öncesi grup ile sağlıklı grup arasında KLK1 ve KLK8 düzeyleri bakımından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Ayrıca ameliyat sonrası grup ile sağlıklı grup arasında KLK1 düzeyi bakımından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Ameliyat sonrası grup ile sağlıklı grup arasında KLK8 düzeyi bakımından anlamlı fark bulundu (p0,05). Sonuç olarak, epilepsi hastalarında ameliyet öncesi ve ameliyet sonrası KLK1 ve KLK8 serum düzeyleri değişiklik göstermemiştir. Sağlıklı grup ile karşılaştırıldığında ise sadece ameliyat sonrası grup KLK8 düzeylerinde anlamlı düşüş görülmüştür. Bu bulgular KLK1 ve KLK8 serum düzeylerinin epilepsi için belirteç olarak kullanılamayacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF THE PREOPERATIVE AND POSTOPERATIVE SERUM KALLIKREIN LEVELS IN PATIENTS WITH EPILEPSY Epilepsy is a neurological disease, which is characterised by recurrent seizure due to hypersyncronised discharges manifested as motor, sensory, psychomotor, autonomic or psychic dysfunction. Epileptic attacks manifest themselves in the form of definite intervals. Epilepsy can occur from any state that increases excitability of brain tissue. Inflamation may be an important process that takes place in epileptic disorders. Kallikreins are a subgroup of serin protease enzyme family. Kallikreins are expressed in many tissues such as testis, prostate, breast, endometrium and central nervous system. It was suggested that some kallikreins present in central nervous system (KLK5, KLK6, KLK7, KLK8, KLK11) may be related to brain physiology and pathobiology. KLK8 (neuropsin) is highly expressed in brain tissue and may play a role in brain development, plasticity and response to stress. İt plays an important role in neuron stimulation.Studies on mouse mast cells showed that there is a correlation between KLK8 and inflamatuary response. KLK1 is responsible for kinin release in brain. Kinins have a role in vasodilatation, inflammation and blood pressure. KLK1 activity was shown in inflammatory cells. KLK1 and KLK8 proteins are determined at brain tissues of patients with epilepsy. In our study, it was aimed to investigate the variations in KLK1 and KLK8 in serums of preoperative and postoperative epilepsy patients. There were 3 study groups as Group-1: healthy people, Group-2: preoperative patients, Group-3: postoperative patients. There was no significant difference in the levels of KLK1 and KLK8 between the preoperative patients group and the healthy people group (p>0,05). There was also no significant difference in the level of KLK1 between the postoperative patients group and the healthy people group (p>0,05). There was significant difference in the level of KLK8 between the postoperative patients group and the healthy people group (p0,05). In conclusion, the levels of KLK1 and KLK8 did not change significantly in the serums of postoperative patients group as compared with preoperative patients group. Only the level of KLK8 decreased significantly in the serum of postoperative patients group as compared with healthy people group. As a result we can not use serum KLK1 and KLK8 levels for epilepsy serum markers.