Erkek infertilitesinde,sperm kaynağına göre ıcsı işlemi ile elde edilen embriyoların embriyo izlemeyöntemi ile retrospektif olarak değerlendirilmesi
Erkek i̇nferti̇li̇tesi̇nde,sperm kaynağina göre icsi i̇şlemi̇ i̇le elde edi̇len embri̇yolarin embri̇yo i̇zlemeyöntemi̇ i̇le retrospekti̇f olarak değerlendi̇ri̇lmesi̇.
- Tez No: 377105
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: tese, mesa, azoospermi, ICSI, sürekli embriyo izleme sistemi, TESE, MESA, azoospermia, ICSI, time-lapse imaging system
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Sürekli embriyo izleme sistemi embryo seçiminde embriyo morfolojisi ve bölünme kinetiği parametreleri dikkate alınarak embriyo seçiminde yeni bir çalışma alanı oluşturmuştur.Sperm kalitesinin embriyo gelişimi üzerine negatif etkileri bilinmektedir.İleri derecede erkek faktörlü olgularda fertilizasyon ve embriyo gelişiminde sorunlar görülmektedir.Azoospermik olgularda sperm bulmada kullanılan TESE ve MESA uygulamaları sonucu elde edilen embriyoların gelişim süreçleri ile ilgili ayrıntılı bir bilgi görülmemiştir.Bu nedenle bu çalışmada azoospermik olgularda ICSI sonrası gelişen embriyoların sürekli embriyo izleme sisteminde retrospektif olarak değerlendirilmesi, TESE ve MESA işlemi sonrası gelişen embriyoların morfokinetik parametrelerinin normal spermler ile gelişen embriyolar ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyalve metod: Bahçeci IVF merkezinde uygulaması yapılan 58 hasta ( 20 normal spermli,20 TESE ve 18 MESA uygulaması) bu çalışmada yer almıştır. Bu çalışmaya genetik kaynaklı erkek faktörlü olgular (vas agenezi, klinefelter, Y kromozomu mikrodelesyonu) ile PCO,endometriosis ve ileri kadın yaşı faktörlü hastalar dahil edilmemişlerdir.Çalışmada 758 embriyonun fertilizasyon ve klivaj aşamaları 5. Güne kadar retrospektif olarak izlenmiş, sonuçların değerlendirilmesi için student's t-testi, Chi-Square, Kruskal Wallis testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Tese ve Mesa grubunda PB2 atılımından PN oluşumuna kadar geçen sürenin normal kontrollere göre daha kısa olduğu (p=0.0005), PN silinmesinin ise uzun olduğu gözlenmiştir (p=0.0001).PN oluşumundan t2'ye geçişin tesa ve mesa gruplarında normospermiye göre daha uzun olduğu görülmüştür (p=0.0001). 5,7,8,9 blastomerli embriyo'ya geçiş sürelerinin tese grubunda daha kısa olduğu görülmüştür (p=0.0005, p=0.0005,p=0.0012). Blastokist oluşum zamanının ise mesa grubunda normospermik ve tese grubuna kıyasla 12 saat daha uzun olduğu görülmüştür (p=0.0009). Blastokiste gidiş normospermide %70 iken, tese'de %35, mesa'da % 27.8 bulunmuştur (p= 0.018). Pozitif gebelik oranları tesa ve normospermik grupta benzer (% 55,% 55) mesa grubunda ise düşük olduğu gözlenmiştir (%39). Tartışma:Çalışmada sperm kaynağına bağlı olarak embriyo gelişim süreçlerinde istatistiki anlamlı farklılıklar görülmüştür. Mesa grubunda blastokiste gidiş oranının düşük olması ve süresinin uzun olması, ve pozitif gebelik oranının düşük bulunması ,obstrüktif azoospermide mesa işleminin yararını tartışmalı hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Time-lapse imaging system which takes embryo morphology and cleavage kinetics into consideration opened a new field of study in choosing the best embryos. It is well known that low sperm quality has negative effects on embryo development. Problems in the fertilization and embryo development are observed in cases with severe male factor. However, there isn't enough information about the embryo development in cases which sperm is obtained by TESE and MESA procedures from azoospermic male patients. Thus, this study aims to compare the embryo developments in which ejaculate sperms and TESE/MESA sperms are used by time-lapse imaging and morphokinetic parameters. Material and Methods: This study was conducted in Bahceci IVF Centre and it includes total of 60 patients (20 ejaculate sperm, 20 TESE sperm, 18 MESA sperm). In this study, patients with male factor because of genetic problems (Vasogenic, Klinefelter syndrome, Y chromosome microdeletion) and PCO, endometriosis and advanced maternal age were excluded. In this study, fertilization and cleavage stages until 5th day of 425 embryos were observed and recorded retrospectively. For the statistical analysis, student's t-test, Chi-Square, Kruskal Wallis test and Mann Whitney U test were used. Results: In TESE and MESA groups, it is observed that the time between removal of second polar body and appearance of PN is shorter (p=0.0005) and disappearance of PN is longer (p=0.0001). The time between appearance of PN and t2 was longer in TESE and MESA groups than normospermia (p=0.0001). The time needed for embryos to reach the stage with 5, 7, 8, 9 blastomeres was shorter in TESE group (p=0.0005, p=0.0005,p=0.0012). For embryos in which MESA sperms were used needed 12 more hours to reach blastocyst stage compared to normospermic and TESE groups (p=0.0009). The rates of blastocyst formation were 70%, 35% and 27.8% in normospermic, TESE and MESA groups, respectively (p= 0.018). Similar pregnancy rates were observed in TESE and normospermic groups (55%, 55%) but it was lower in MESA group (39%). Discussion: We observed statistically significant differences in the development of embryos in which origins of sperm were different. As a result, MESA procedure in obstructive azoospermia become a highly controversial topic since the time needed to reach blastocyst stage is longer and rates of blastocysts and pregnancy are lower.