Karaciğer iskemi reperfüzyonda quercetinin koruyucu etkisi
  1. Tez No: 377122
  2. Yazar: MUSTAFA UFUK UYLAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ġskemi, reperfüzyon, quercetin, ischemia, reperfusion, quercetin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Tıpta Uzmanlik Tezi , Eskişehir, 2010. Karaciğer iskemi-reperfüzyon uygulanmıĢ ratlarda Quercetinin karaciğer hasarında antioksidan özelliği ile düzeltici etkisinin incelenmesi amacıyla cinsiyetleri erkek olan ağırlıkları 200-250 gr. arasında değiĢen Sprage-Dawley cinsi 50 adet rat kullanıldı. 10' ar adet rattan oluĢan sham grubu, karaciğer Ġ/R grubu, karaciğer Ġ/R + 25mg/kg Quercetin grubu, karaciğer Ġ/R + 50mg/kg Quercetin grubu ve karaciğer Ġ/R + 100mg/kg Quercetin grubu olmak üzere beĢ gruba ayrıldı. Sham grubuna sadece laparatomi yapıldı. Diğer gruplardaki tüm ratlara laparatomi sonrası karaciğere 1 saat iskemi 2 saat reperfüzyon uygulandı.Reperfüzyon sonrası ratlardan Aspartat transaminaz (AST), Alanin transaminaz (ALT), Katalaz (CAT), Malondialdehid (MDA) için kan örnekleri, ayrıca Malondialdehid (MDA) için karaciğer doku örnekleri, histopatolojik inceleme için karaciğer doku örnekleri alındı. Tedavi gruplarında AST, ALT, MDA (serum) değerlerinde anlamlı azalma görülürken katalaz değerlerinde anlamlı olmasa da azalma saptanmıĢtır. Karaciğerdeki histopatolojik değiĢiklikler açısından tedavi gruplarından 25 mg/kg Quercetin ve 50 mg/kg Quercetin anlamlı düzelmeler gözlenmiĢken 100 mg/kg Quercetin verilen grupta düzelmekısmı olmuĢtur. Quercetin, hembiyokimyasal hemde histolojik açıdan anlamlı düzelmeler sağladığı göz önüne alındığında Ġskemi-reperfüzyon hasarının beraberinde getirdiği komplikasyonlarda ve mortalitede azalmaya yol açabileceği düĢünüldü.
Özet (Çeviri)
Totally, hepatic ischemia-reperfusion-treated 50 Sprague-Dawley male rats weighed 200-250 g were used to investigate the corrective effect on the ability of antioxidants in the liver. Rats were divided into five groups including sham group, hepatic I / R group, hepatic I / R + 25mg / kg quercetin group, hepatic I / R + 50 mg / kg quercetin group and hepatic I / R + 100 mg / kg quercetin group consisted of 10 rats. Sham group received only laparotomy. After laparotomy, all rats from the other groups received 2 h reperfusion following 1 h ischemia in liver. After reperfusion, blood samples for aspartate transaminase (AST), alanine transaminase (ALT), catalase (CAT) and malondialdehyde (MDA) and liver tissue sapmples for Malondialdehyde (MDA) as well as histopathological assessment. Significantly decreased serum AST, ALT, MDA levels were found in treatment groups, also, catalase values were found lower but it was not statistically significant. Significant improvement for histopathological changes in liver was seen in treatment groups including 25 mg / kg of quercetin and 50 mg / kg quercetin groups whereas only partial improvement was observed in 100 mg / kg quercetin group. Considering the significant biochemical and histological effects of quercetin, we concluded that it can decrease the complications and mortality due to ischemia-reperfusion damage.