Geri Dön

Eşlerin bağlanma tarzları ile çift uyum düzeyi arasındaki ilişkinin araştırılması

The evaluation of the relationships between partner's attachment styles and dyadic adjustment in the couples

  1. Tez No: 377123
  2. Yazar: MELTEM GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM KAPTANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 55

Özet

Gündoğan, M. Eşlerin Bağlanma Tarzları İle Çift Uyum Düzeyi Arasındaki İlişkinin Araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2015. Kişilerin yakın ilişkide bulunduğu kişiye bağlanma davranışı eş uyumunu, ruhsal durumunu etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bu çalışmada, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniği'ne ardı sıra başvuran, 100 hasta ve eşi çalışmaya alınmış, bu 100 çiftin(100 erkek, 100 kadın) bağlanma tarzlarının çift uyumu ve klinik özellikleri ile ilişkisi araştırılmıştır. Hastaların bağlanma tarzları Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II Ölçeği kullanılarak, çift uyumları Çift Uyum Ölçeği kullanılarak belirlendi. Diğer ölçümler Genel Sağlık Anketi-28 ve Şiddet anketi ile yapıldı. Analizler sonucunda, kişilerin sahip olduğu bağlanma tarzlarına göre sosyal işlevsellik, çift uyumları, maruz kaldıkları şiddette farklılık saptandı. Güvenli bağlanma tarzına sahip olanların(n:45, %22.5) sosyal işlevselliğinin, çift uyumunun, doyumunun, bağlılığın, duygusal ifadenin daha iyi, duygusal şiddet, cinsel şiddetin daha az olduğu saptanmıştır. Güvenli bağlananların hepsinin çift uyum düzeyi iyi olarak saptandı. Çift uyumu olan bireylerde şiddet daha azdı. Ayrıca, birinin veya her ikisinin de güvenli bağlanma tarzına sahip eşlerden oluşan çift gruplarındaki kadınların çift uyumlarının ve eşlerden birisinin güvenli birinin güvensiz olduğu çift gruplarındaki kadınların çift doyumlarının, eşlerin ikisinin de güvenli olduğu çift gruplarındaki kadınların fikir birliği ve duygusal ifade puanlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Çalışmamızdaki kadınların erkeklere göre daha fazla fiziksel şiddete maruz kaldığı ek olarak her iki eşinde güvensiz olduğu eşlerden oluşan çift grubunda eşlerden birinin güvenli olduğu gruba göre daha fazla şiddet ve fiziksel şiddete maruz kaldıkları saptanmıştır. İkisinin de güvensiz olduğu eşlerden oluşan çift grubu en fazla evlilik süresine sahip olan gruptu.

Özet (Çeviri)

Gündoğan, M. The Evaluation of The Relationships Between Partner's Attachment Styles And Dyadic Adjustment in The Couples. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Psychiatry, Specialisation Thesis of Medicine, Eskişehir 2015. Attachment styles that people own, have an important faktors in dyadic adjustment and mental state. İn this study, the participants were the 100 patients and their partners who consecutively recruited Eskişehir Osmangazi University Department of Medicine psychiatry. İn this study,“Experiences In Close Relationships-Revised”,“Dyadic Adjustment Scale”,“General Health Questionnaire-28”,“Violence Questionnaire”were applied seperatly to partners in each couple. Results show that secure participants have more socient functionality, dyadiyadic adjustment, dyadic satisfaction, dyadic depence and emotional expression than in secure participants. İn secure participants have more emotional sexuel violence than secure participants. Women in which both or one partners have secure attachment styles have higher dyadic adjustment than women in insecure couples. Women in one secure partner-one insecure partner more dyadic satifaction than women in both partners have secure. Women in this study have more partner physical violence. And women in which both partners have secure attachment styles have more partner violence. Results Show that partner's attachment styles can be related with dyadic adjustment, behavior and relationship duration.

Benzer Tezler

  1. Heteroseksüel çiftlerin bağlanma romantizm ve eş seçimine yönelik tutumlarının çift uyumu ile ilişkisi

    The relationship betwen dyadic adjustment and attachment styles and attitudes twards romance and spouse slection of heterosexual couples

    REYHAN UĞUR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    PsikolojiNişantaşı Üniversitesi

    Psikoloji Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SERA YİĞİTER

  2. Evli bireylerde eşlerin duygu dışavurum tarzları ile bağlanma stillerinin, baş çıkma tutumlarını yordaması

    Estimation of emotional expression styles and attachment behavior and coping techniques in married partners

    MELTEM ERUYUR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Psikolojiİstanbul Gelişim Üniversitesi

    Psikoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÜZİN MUKADDES SEVİNÇER

  3. Eşlerin bağlanma stillerinin evlilik uyumuna etkisi

    The effect of attachment styles of spouses on marital adjustment

    TUĞÇE TUNCAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Psikolojiİstanbul Gelişim Üniversitesi

    Psikoloji Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN SEZEROĞLU

  4. Alkolik babaların yetişkin çocukları: Psikolojik sağlıkları, kendi ve annelerinin stresle başaçıkma ve yakın ilişki kurma tarzları.

    Psychological health, stres coping and close relationship styles of adult children of alcoholics and their mothers.

    SEVDA SAKARYA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    PsikolojiAnkara Üniversitesi

    Psikoloji Bölümü

    PROF. DR. NESRİN HİSLİ ŞAHİN

  5. Tarihi yapılarda yeni eklerin yapı ve doku ile ilişkisinin tasarım kavramları açısından irdelenmesi

    Examination of the relation of new additions in historical buildings with structure and context in terms of design notions

    AYŞEGÜL ÇELİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    MimarlıkNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FATİH SEMERCİ