Göz içi enjeksiyon uygulanan hastalarda gözün ön ve arka segment morfolojisinde değişiklikler
Changes in anterior and posterior segment morphology after intravitreal injection
- Tez No: 377142
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA DÜNDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: İntravitreal enjeksiyon, Anti-VEGF, Santral korneal kalınlık, Ön kamara derinliği, Göz içi basıncı, Aksiyel uzunluk, Intravitreal injection, Anti-VEGF, Central Corneal Thickness, Anterior Chamber Depth, Intraocular pressure, Axial length
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Göz İçi Enjeksiyon Uygulanan Hastalarda Gözün Ön Ve Arka Segment Morfolojisinde Değişiklikler Amaç: Tek doz intravitreal (iV) anti-VEGF enjeksiyonunun gözün ön ve arka segment morfolojisi üzerine olan etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, diyabetik makula ödemi, reti¬na ven tıkanıkları ve santral seröz retino¬pati tanılarıyla İV anti-VEGF enjeksiyonu uygulanmış, 120 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Enjeksiyon öncesi, üçüncü saat, birinci gün, birinci hafta ve birinci ay olmak üzere optik biyometri cihazı ile santral kornea kalınlığı (SKK), ön kamara derinliği (ÖKD), lens kalınlığı (LK), aksiyel uzunluk (AU), korneal K1, K2, astigmatizma (AST) değerleri ve non kontakt tonometre ile göz içi basınç (GİB) ölçümleri kaydedildi. Bulgular: Yüz yirmi hastanın 81' i erkek (% 67,5), 39' i kadın (% 32,5) , yaş ortalama 67,20 ± 10 idi. Enjeksiyon öncesine göre, birinci günde GİB' de azalma (p=0,003), üçüncü saatte K1' de bir azalma (p=0,015), üçüncü saatte ÖKD' de artış (p˂0,001), üçüncü saatte SKK' da artış (p˂0,001), birinci gün AST' da (p=0,001) artışın olduğu izlendi. AU' da birinci ayda, enjeksiyon öncesine ve üçüncü saate göre artışın (p˂0,001), K2' de birinci günde,,üçüncü saat ve birinci haftaya göre artışın (p˂0,001), LK' da üçüncü saatte, birinci hafta ve birinci aya göre azalışın (p˂0,001) olduğu izlendi. Sonuç: Tek doz İV anti-VEGF enjeksiyonu sonrası SKK, ÖKD, LK, AU, K1, K2, AST ve GİB' de değişiklikler saptandı. Daha uzun süreli ve prospektif izlem çalışmaları literatüre ek katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Changes in Anterior and Posterior Segment Morphology after Intravitreal Injection Objective: To evaluate the effect of single dose intravitreal anti-VEGF injection on anterior and posterior segment morphology of the eye. Method: Medical records of 120 patients who had intravitreal injection because of age related macular dejeneration, diabetic macular edema, retinal vein occlusion and central serous retinopathy were retrospectively reviewed. Central corneal thickness (CCT), anterior chamber depth (ACD), lens thickness (LT), axial length (AL), corneal K1, K2, astigmatism (AST) values measured with optical biometer device and intraocular pressures measured (IOP) with non-contact tonometer were recorded before the injection and third hour, first day, first week and first month after injection. Results: Of the 120 patients 81(%65,5) were male, 39(%32,5) were female and mean age was 67,20 ± 10. There were a statistically significant decrease from baseline in IOP at the first day (p=0,003), and in K1 at the third hour (p=0,015). There were a statistically significant increase from baseline in ACD (p˂0,001), and CCT at the third hour (p˂0,001) and in AST at the first day (p=0,001). An increase in AL at the first month compared to pre-injection and post-injection third hour (p˂0,001), an increase in K2 at the first day compared to third hour and first week (p˂0,001) and a decrease in LT at the third hour compared to first week and first month (p˂0,001) have been detected. Conclusion: Changes in CCT,ACD, LT, AL, K1,K2, AST and İOP were determined after single dose IV anti-VEGF injection, prospective and long term follow-up studies may provide additional contributions to the literatüre.