Açık ocaklarda kullanılan delik delme makinelerinin performansını etkileyen parametrelerin araştırılması
A study in the parameters which effect the performance of drilling machines used in open pit mining
  1. Tez No: 377270
  2. Yazar: AMİR MOHAMMADİAN BALKABAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUPHİ URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Delik Delme Makinaları, Kayaç Özellikleri, Kaya Mekaniği, Delme Performansı, Açık Ocak Madenciliği, Drilling Machines, Rock Properties, Rock Mechanics, Drilling Performance, Open Pit Mining
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Açık ocak madenciliğinde üretimi artırmanın en önemli unsurlarından biri yüksek kapasiteli delik delme makinelerinin tercih edilmesidir. Delinebilirlik mekanik araçları kullanarak kayayı kırmak veya delmek için bir dizi faktör tarafından yönetilmektedir. Bunlardan bazıları kayaç oluşumu ile ilgili olup, bazıları da uygulanan kuvvetler ve delik delme ekipmanları ile alakalıdır. Kayaç özellikleri, kaya kırma mekanizmalarını ve delme parametreleri delinebilirlik ile ilgilidir ve delme verimliliğinin değerlendirilmesi ve kesici performansını belirlemek için oldukça önemli parametrelerdir. Bu çalışmanın amacı; açık ocaklarda kullanılan delik delme makinalarının tanıtımı ve performansını etkileyen parametrelerin belirlenmesi, her türlü hava şartlarına karşı direnç gösterebilecek makinaların seçilmesi, işletmede maksimum emniyetin sağlanması ve maliyetlerin azaltılması için gerekli parametrelerin belirlenmesidir. Kayaç özellikleri kaya mekaniği deneyleri ile belirlenmiş ve bu özelliklerin delme performansına etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors to enhance the production in the open pit mining is the selection of high capacity drilling machines. By using different mechanical machines, drillability is managed by a number of factors to break the rock or drill them. Some of these are related to the rock formation and some others are related to the applied force and drilling equipment. Rock properties, rock breaking mechanisms and drilling parameters are related to the drillability and are important parameters to determine the evaluation of drilling efficiency and the cutter's performance. The purpose of this study is to introduce the drilling machines used in open pit mining and determine the parameters which affect their performance, select the appropriate machines which resist against all weather conditions, ensure maximum safety in operation and reduce the costs. Rock properties were determined by rock mechanics tests and their effects on drilling performance were evaluated.