Hidrazon schiff bazlarının metal komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
The synthesis and characterization of metal complexes of schiff bases hydrazone
  1. Tez No: 377440
  2. Yazar: NURAY ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜMEYRA BATI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sülfonilhidrazit, Schiff Bazı, Sülfonil hidrazon, Hidrazon kompleksleri, Sulfonylhydrazide, Schiff Bases, Sulfonyl hydrazone, Hydrazone complexes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada p-toluensülfonilhidrazitin, 3-metoksi salisilaldehit (o-vanilin), 2,3-dihidroksi benzaldehit ve 3-etoksi salisilaldehit ile tepkimesinden üç adet yeni sülfonilhidrazon Schiff baz ligandları (L1-3H2) ve bu ligandların Co(II), Ni(II), Cu(II) ve UO2(VI) tuzları ile tepkimesinden metal kompleksleri sentezlendi. Ligandların kimyasal yapıları elementel analiz, IR, UV-Vis., 1H-NMR spektral verileri ile karakterize edildi. Komplekslerin kimyasal yapıları; elementel analiz, IR, UV-Vis. spektral verileri ve manyetik moment ölçümleri ile aydınlatılmaya çalışıldı. Komplekslerin termal davranışları termik analiz teknikleri ile incelendi. L1,2H2 ligandlarının Ni(II) ve Cu(II), kompleksleri için karedüzlem, Co(II) kompleksleri için oktahedral yapı önerildi. L2H2 ligandının UO2(VI) iyonu ile yedi koordinasyonlu kompleks oluşturduğu belirlendi. Tek kristali elde edilebilen L2,3H2 ligandlarının ve L1H2 ligandının Cu(II), Ni(II), UO2(VI) komplekslerinin yapıları X-ışını tek kristal kırınım tekniği ile aydınlatıldı. L1H2 ligandı ve bu ligandın Cu(II), Ni(II) ve Co(II) komplekslerinin disk difüzyon yöntemiyle antimikrobiyal aktiviteleri ve agaroz jel elektroforez yöntemiyle plazmit DNA ile etkileşimleri incelendi. Ligant ve Co(II) kompleksinin E. coli bakterisine karşı zayıf aktivite gösterdiği, ligandın S. Aureus'a karşı etkili olduğu gözlendi. L2H2 ligandı ve bu ligandın Cu(II), Ni(II), Co(II) komplekslerinin antimikrobiyal özellikleri E. coli, S. aureus, P. aeriginosa ve B. subtilis bakterileri ile C. albicans, A. parasiticus klinik mantarları kullanılarak broth mikrodilüsyon ve disk difüzyon yöntemiyle belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this work, three new sulfonyl hydrazone Schiff Bases (L1-3H2) were synthesized by the reactions of p-toluene sulfonyl hydrazide with 3-methoxy salicylaldehyde (o-vanilline), 2,3-dihydroxy benzaldehyde and 3-ethoxy salicylaldehyde and metal complexes of these ligands have been prepared with Ni(II), Cu(II), Co(II) and UO2(VI) salts. The ligands were characterized by elemental analysis, IR, UV-Vis. and 1H-NMR spectral data. Metal complexes were clarified by means of elemental analysis, IR and UV-Vis. spectral data and magnetic measurements. Thermal behaviours of complexes were determined thermal analysis techniques. The proposed structures for complexes as follows: square planar for Ni(II) and Cu(II) complexes of L1,2H2 ligands, octahedral for Co(II) complex of the ligands. The coordination number was assumed seven for UO2(VI) complex of L2H2 ligand. Crystal structures of L2,3H2 ligands and Cu(II), Ni(II), UO2(VI) complexes of L1H2 ligand were studied and their structure were investigated by X-ray single crystal method. Antimicrobial activities of L1H2 ligands and this ligand's Cu(II), Ni(II) ve Co(II) complexes were investigated by disk diffusion method. The interactions of these substances with plasmid DNA were characterized using veagaroz gel electrophoresis method. It was observed that L1H2 ligands and Co(II) complex of this ligand exhibition weak antibacterial activity against E. coli bacteria. The ligand was found to be effective against S. aureus. Antimicrobial properties of L2H2 ligands and Cu(II), Ni(II) ve Co(II) complexes of the ligand were determined using bacteria (E. coli, S. aureus, P. aeriginosa ve B. subtilis) and clinical fungi (C. albicans, A.parasiticus) by broth microdilution and disk diffusion method.