Yeni tip dioksimler ve schiff bazların sentezi ve geçiş metal kompleksleri
Synthesis of some novel dioximes and schiff bases and their corresponding transition metal complexes
- Tez No: 168558
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksim, Schiff baz, Metal kompleksleri, Oxime, Schiffbase, Metal complexes
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi YENİ TİP DİOKSİMLER VE SCHIFF BAZLARIN SENTEZİ VE GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİ Salman DİRİK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman ŞENGÜL Ocak 2005, 73 sayfa. Bu çalışmada 2-[(2-Hidroksimino-2-fenil-etil)-metil-amino]-l feniletanonoksim[MDFBO], 2-[Benzil-(2-hidroksimino-2-fenil-etanon oksim [B-DFBO], 2-[(2-Hidroksimino-2-fenil- etil)-fenil-amino]l-fenil-etanon oksim [P-DFBO] ligandlan ile Cu(II) ve Ni(ü) metallerinin yapmış olduğu kompleksler üzerinde çalışıldı. Ligandlarm ve metal komplekslerinin yapılan elementel analiz FT-IR, 'H-NMR ve TGA analizleri yapılarak aydınlatılmaya çalışılmıştır. Biasetilprimidin hidrazin (BPYH) ligandı ile Ag(I) ve Cu(II) metallerinin yapmış olduğu kompleksler üzerine çalışıldı. BPYH ligandının Ag(I) ile kompleksi FT-IR, ES-MS, X- Ray,ıH-NMR ile analizleri yapılarak yapılan aydınlatılmaya çalışılmıştır. BPYH ligandının Cu(II) kompleksi, FT-IR, ES-MS, elementel analiz ve TGA ile çalışılmıştır. mÖZET (devam ediyor) (M-DFBO), (B-DFBO), (P-DFBO) ve (BPYH) ligandalarının Cu(H), Ag(I) ve Ni(II) metallerinin kompleksleri sentezlenmiştir. BPHY ligandının Cu(II) ve Ag(I) ile metal kompleksleri sentezlenmiş olup komplekslerin yapılan FT-IR, ıH-NMR, X-Ray ve elementel analiz metotları kullanılarak tamamıyla aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis SYNTHESIS OF SOME NOVEL DIOXTMES AND SCHIFF BASES AND THEİR CORRESPONDING TRANSITION METAL COMPLEXES Salman DİRİK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Thesis Advisor: Asst. Prof. Abdurrahman ŞENGÜL February 2005, 73 pages. In this thesis, 2-[(2-Hydroxyimino-2-phenyl-ethyl)-methyl-amino]-l -phenyl ethanoneoxime [MDFBO], 2-[Benzyl-(2-hydroxyimino-2-phenyl-ethanoneoxime [B-DFBO], 2-[(2-Hydroxyimino-2-phenyl-ethyl)-phenyl-amino31-phenyl-ethanone oxime [P-DFBO] ligands and their corresponding complexes with Cu(H) and Ni(II) were investigated. The structures of these ligands were characterized by elemental analysis, FT- IR, ^-NMR and TGA techniques. The Cu(TT) complexes of these ligands were also charecterized by elemental analysis, FT-IR and TGA techniques. Complexes of Ag (I) and Cu(ll) with biacetylpyrimidine hydrazin (BPYH) ligand were studied and the structures of complexes were investigated by FT-IR, ES-MS, X-Ray Diffraction and 'H-NMR techniques.ABSTRACT (continued) BPYH ligand and its corresponding complex of Cu(II) was characterized by FT-IR, ES- MS, elemental analysis and TGA techiniques. The complexes of Cu(n) and KiQI) with (M-DFBO), (B-DFBO) and (P-DFBO) ligands were synthesized. The complexes of Cu(II) and Ag(I) with BPHY ligand were also synthesized. All of the complexes of these ligands and their transition metal complexes were fully characterized by elemental analysis, FT-IR, »H-NMR and X-Ray Diffraction methods.