Mezbahane atık sularının koagülasyon-flokülasyon prosesi takiben sürekli elektrooksidasyon reaktörü ile arıtımı.
Касапканадагы саркынды сууларды коагуляция, флокуляция жана үзгүлтүксүз электрдик кычкылдануу процесстердин негизинде тазалоо
- Tez No: 918409
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KOBYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mezbaha atıksuları, Koagülasyon/flokülasyon, Elektrooksidasyon, Sürekli akışlı reaktörü, Arıtma, Işletme maliyeti, Slaughterhouse wastewater, Coagulation/flocculation, Electrooxidation, Continuous flow reactor, Treatment, Operating cost
- Yıl: 2024
- Dil: Kırgızca
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın ilk aşamada, mezbaha atıksuyu (MAS), ardışık koagülasyon/flokülasyon (KF) prosesi takiben sürekli akışlı elektrooksidasyon (SAEO) prosesi ile arıtılmıştır. Ardışık KF+SAEO arıtma proselerin teknik ve ekonomik analizleri yapılmıştır. Çalışmanın ilk adımda, kimyasal oksijen ihtiyacını (KOİ) ve bulanıklık giderme verimliliği üzerine KF prosesi için en etkili koagülant dozajının ve pH değeri belirlemek için iki farklı koagülant dozajları (0.1-5.0 kg/m3 alum ve FeCl3) ve farklı pH değrleri (3.5-9.5) incelenmiştir. KF prosesinde FeCl3 ve alum koagülant dozajları ile KOI ve bulanıklık gidirme verimliliği sırasiyle 52.0% ve 63.0% FeCl3 için (optimum pH = 8.5), ve 50.0% ve 55.0% alum için (optimum pH = 6.5) elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci adımda, FeCl3 koagülant dozajı ile KF prosesini takiben sürekli akışlı elektrooksidasyon reaktöründe farklı akım yoğunlukları (50-300 A/m2 ), farklı atıksu akış hızları (15-60 mL/dak) ve farklı anot malzemleri (BKE, Ti/IrO2-Ta2O5, Ti/Pt-IrO2 ve Ti) kullanılarak mezbaha atık su'den kalan KOİ ve bulanıklık giderimi verimini üzerine etkisi incelenmiştir. SAEO prosesi kullanıldığında, çalışmada oldukça verimli sonuçlar elde edilmiştir. SAEO prosesin optimum koşullar altında (anot = BKE, SAEO reaktöründe kalma süresi, τ = 240 dak, reaktöre atıksu akış hızı = 15 mL/dak ve akım yoğunluğu = 300 A/m2 ) KOİ ve bulanıklık giderme verimleri sırasıyla 99.6% ve 99.9% olarak elde edilmiştir. Ardışık KF+SAEO prosesin optimum koşullar altında enerji tüketimi, kg KOİ giderimi başına enerji tüketimi, kg KOİ giderimi başına işletme maliyeti ve toplam işletme maliyeti sırasıyla 90.72 kWh/m3 , 72.92 kWh/kg KOİ, 1.54 ABD $/kg KOİ ve 3.60 ABD $/m3 olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın bulguları, KF+SAEO proseslerinin kombinasyonunun, yüksek düzeyde organik madde ve bulanıklık içeren mezbaha atık sularının arıtılması için çok verimli bir seçim olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın ikinci aşamada, mezbaha atıksuyu (MAS), evsel atıksuyu (EAS) ve mezbaha ve evsel atıksularin kombinasyonu (MAS+EAS) arıtılmasında sürekli akışlı elektrooksidasyon prosesinin (SAEO) uygulanabilirliğini ve etkinliğini değerlendirmeyi amaçlanmıştır. Çalışmada çeşitli elektrot malzemelerinin (BKE, Ti, Ti/IrO2-Ta2O5 ve Ti/PtIrO2), atık su karışım oranının (ɑMAS/EAS = 0.10-0.40), akım yoğunluklarının (j = 50-300 2 A/m2 ) ve reaktöre atıksu akış hızı (Q = 15-60 mL/dak) KOİ, ve bulanıklığın giderilmesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın optimum şartlar altında (j = 100 A/m2 , anot = BKE, SAEO reaktöründe hidrolik kalma süresi, τ = 60 dak ve Q = 15 mL/dak) KOİ, ve bulanıklık giderim verimleri sırasıyla 58.3%, ve 87.9% MAS için, 89.6%, ve 98.0% EAS için, ve 84.5%, ve 94.2% MAS+EAS için elde edilmiştir. SAEO prosesin optimum koşullar altında enerji tüketimi, ve toplam işletme maliyeti sırasiyle 34.8 kWh/m3 (13.2 kWh/kg KOİ) ve 1.30 ABD $/m3 (0.28 ABD $/kg KOİ) MAS için, 14.6 kWh/m3 (72.6 kWh/kg KOİ), 0.63 ABD $/m3 (1.36 ABD $/kg KOİ) EAS için ve 15.8 kWh/m3 (62.7 kWh/kg KOİ), 0.67 ABD $/m3 (1.32 ABD $/kg KOİ) MAS+EAS için hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, SAEO prosesi MAS, EAS ve MAS+EAS'nin birlikte arıtımında etkili bir arıtım yöntemidir. Endüstriyel ölçekte atık su arıtımı için SAEO proses tekniği, ekonomik uygulanabilirliği ve proses verimliliğinden kaynaklanmaktadır. SAEO prosesi, mezbahalardan ve belediyelerden gelen atık sulardaki parametreleri etkili bir şekilde azaltarak gelecekte daha katı çevre düzenlemelerine uyulmasını sağlar ve arıtılmış suyun yeniden kullanımını kolaylaştırır.
Özet (Çeviri)
In the first stage of this study, slaughterhouse wastewater (SWW) was treated by a sequential coagulation/flocculation (CF) process followed by a continuous flow electrooxidation (CFEO) process. Technical and economic analysis of the sequential CF+CFEO treatment processes was carried out. In the first step of the study, two different coagulant dosages (0.1-5.0 kg/m3 alum and FeCl3) and different pH values (3.5-9.5) were investigated to determine the most effective coagulant dosage and pH value for the CF process on chemical oxygen demand (COD) and turbidity removal efficiency. In the CF process, COD and turbidity removal efficiencies with FeCl3 and alum coagulant dosages were 52.0% and 63.0% for FeCl3 (optimum pH = 8.5) and 50.0% and 55.0% for alum (optimum pH = 6.5), respectively. In the second step of the study, when the CFEO process was used following the CF process with FeCl3, highly efficient results were obtained in the study. In particular, under optimum conditions (anode = BDD, residence time in the CFEO reactor, τ = 240 min, wastewater flow rate to the reactor = 15 mL/min, and current density = 300 A/m2 ) COD and turbidity removal efficiencies were calculated as 99.6% and 99.9%, respectively. Energy consumption, energy consumption per kg COD removal, operating cost per kg COD removal, and total operating cost of the sequential CF+CFEO process under optimum conditions were calculated as 90.72 kWh/m3 , 72.92 kWh/kg COD, 1.54 US$/kg COD, and 3.60 US$/m3 , respectively. The findings of the study show that the combination of CF+CFEO processes is a very efficient choice for the treatment of slaughterhouse wastewater containing high levels of organic matter and turbidity. The second phase of this study aims to evaluate the applicability and effectiveness of the continuous flow electrooxidation process (CFEO) for the treatment of slaughterhouse wastewater (SWW), municipal wastewater (MWW), and a combination of slaughterhouse and municipal wastewater (SWW+MWW). The effect of various electrode materials (such as BDD, Ti, Ti/IrO2-Ta2O5, and Ti/Pt-IrO2), wastewater mixing ratio (ɑSWW/MWW = 0.10- 0.40), current densities (j = 50-300 A/m2 ) and wastewater flow rates (Q = 15-60 mL/min) 4 on COD and turbidity removal was investigated. Under the optimum conditions of the study (j = 100 A/m2 , anode = BDD, hydraulic retention time in SAEO reactor, τ = 60 min and Q = 15 mL/min) COD and turbidity removal efficiencies were calculated as 58.3%, and 87.9% for SWW, 89.6%, and 98.0% for MWW, and 84.5%, and 94.2% for SWW+MWW, respectively. The energy consumption and total operating cost of the CFEO process under optimum conditions were calculated as 34.8 kWh/m3 (13.2 kWh/kg COD) and 1. 30 US $/m3 (0.28 US $/kg COD) for SWW, 14.6 kWh/m3 (72.6 kWh/kg COD), 0.63 US $/m3 (1.36 US $/kg COD) for MWW and 15.8 kWh/m3 (62.7 kWh/kg COD), 0.67 US $/m3 (1.32 US $/kg COD) for SWW+MWW, respectively. According to the research results, the CFEO process is an effective treatment of SWW, MWW, and co-treatment of SWW+MWW. The CFEO process technique for industrial-scale wastewater treatment is due to its economic viability and process efficiency. The CFEO process effectively reduces parameters in wastewater from slaughterhouses and municipalities, allowing compliance with future stricter environmental regulations and facilitating the reuse of treated water.