Gediz Grabeni Alaşehir bölgesinin jeotermal potansiyelinin jeofizik yöntemlerle araştırılması
Investigation of geothermal potential of Alaşehir area in Gediz Graben by geophysical methods
- Tez No: 377515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN BÜYÜKSARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeotermal, Jeofizik, Gediz, Graben, Gravite, Manyetik, Özdirenç, Radyoaktivite, Geothermal, Geophysics, Gediz, Graben, Magnetotelluric, Gravity, Magnetic, Resistivity, Radioactivity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez çalışması, Manisa İli Alaşehir ilçesinde, Gediz grabeni üzerinde bulunan Maspo Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ne ait jeotermal kaynak ruhsatlı araştırma sahasında yapılan jeofizik çalışmaların birlikte değerlendirilmesi ve çalışma alanının jeotermal potansiyelinin belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma alanında önce Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), daha sonra Maspo Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin arama ruhsatı kapsamında FNC Petrol Madencilik San. ve Tic. A.Ş. ve Western Geco firması tarafından jeofizik çalışmalar yapılmıştır. MTA Genel Müdürlüğü tarafından, manyetik, gravite, gamma-ray spektrometre, audiomanyetotellürik (AMT), manyetotellürik (MT) ve özdirenç yöntemleri uygulanmıştır. Bu çalışmalar öncesinde iki adet sığ ve çalışmalar sonrasında üç adet derin olmak üzere toplam beş adet araştırma sondajı MTA tarafından yapılmıştır. Daha sonra FNC Petrol Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından özdirenç çalışmaları ve Western Geco firması tarafından MT yöntemi uygulanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda da beş adet daha derin sondaj yapılmıştır. Tez kapsamında kullanım izni alınabilen jeofizik veriler (özdirenç, gravite, manyetik ve radyometrik yöntem verileri) birlikte değerlendirilerek, sahanın jeotermal potansiyeli ve bu potansiyeli ekonomiye kazandırmak için faydalı öneriler belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared in order to evaluate together of geophysical studies in the study area which is geothermal licensed by Maspo Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.in Alaşehir area Manisa city in Gediz graben and determine the geothermal potential of the study area. First geophysical measurements were made by General Directorate of Mineral Research and Exploration (MTA). The later measurements were made by FNC Petrol Madencilik San. ve Tic. A.Ş. and Western Geco company under geotermal licensed by Maspo Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. Gamma-ray spectrometry, magnetic, gravity, resistivity, magnetotelluric (MT) and audiomagnetotelluric methods (AMT) were applied by MTA. Two shallow wells were drilled before geophysical studies and three deep wells were drilled after geophysical studies. Totally five wells were drilled in the study area by MTA. Then, resistivity method were applied by FNC Petrol Madencilik San. ve Tic. A.Ş. and MT method were applied by Western Geco company. At the end of all studies included geophysical measurements, five more deep wells were drilled by Maspo Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. Geothermal potential of the study area was evaluated together with all permitted geophysical data (resistivity, gravity, magnetic and radyometric data) and determined the useful suggestion to gain this potential to economy.