Çinko nanopartiküllere (Zn-Np) maruz bırakılan tilapia (Oreochromis niloticus) balığının farklı organlarında oksidatif stres duyarlılığının belirlenmesi
Çinko nanopartiküllere (Zn-Np) maruz birakilan tilapia (Oreochromis niloticus) baliğinin farkli organlarinda oksidatif stres duyarliliğinin belirlenmesi
- Tez No: 377530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Zn Nanoparticles, Glutathione, TBARS, Oxidative Stress, Oreochromis niloticus
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Son yıllarda, yeni fiziksel ve kimyasal özellikler kazandırılmış nanoparçacıkların kullanım alanları hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu yeni materyallerin çeşitli sanayi ve endüstriyel alanlarda (gıda, tekstil, kâğıt, kimya, metal, petrol sanayisi vb.) kullanımlarının genişlemesiyle beraber akuatik ekosistemler ile ve özellikle balıklarla teması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu tez çalışmasında, düşük (40-60 nm) ve yüksek (60-80 nm) boyutlardaki çinko nanopartiküllerin (Zn-NP) toksisitesinin tilapia (Oreochromis niloticus) balığı üzerinde oluşturabileceği oksidatif stres yapma kapasitesi hedef dokularda (karaciğer, beyin, solungaç ve kas) biyomarkır analizlerinden toplam glutatyon (GSH) ve tiyobarbutirik asitle tepkimeye giren madde (TBARS) analizleri ile incelenmiştir. Deney süresince 1 ppm ve 10 ppm Zn nanpartikül konsantrasyonlarına maruz bırakılan gruplarda bir adet balık ölümü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The area of usage of nanoparticles that gained new physical and chemical properties has been increasing rapidly in recent years. The use of new materials in various industries and industrial areas (food industry, textile industry, paper industry, chemical industry, metal industry, oil industry) has been becoming wider day by day and because of that with aquatic ecosystems, especially contact with fish has become inevitable. In this thesis study, it has been researched that how the big (60-80 nm) and small size (40-60 nm) of zinc nanoparticles (Zn-NPs) toxicity might effect the capacity of oxidative stress on tilapia fish tissues with TBARS and GSH analysis. During the experiment, only one fish mortality was observed in the group which was treated to 1 ppm and 10 ppm Zn-NPs concentration. In vivo effects, the GSH level of tilapia fish that was treated to different Zn-NPs concentration change directly with time, duration of exposure, the tissue culture and particle size and also it was observed that TBARS level increased on the tilapia fish tissues expect muscle that treated to high and low level concentration of Zn-NPs. According to the results in this study it was determined that small particle size was more toxic than big particle size of Zn-NPs and it also caused the oxidative stress on tilapia tissues with both size.