Balık larvalarının beslenmesinde kullanılan artemia (Artemia sp.) nauplilerinin yağ asidi kompozisyonu üzerinde ticari zenginleştiricilerin etkisi
The effects of commercial enrichments on the fatty acid composition of artemia (Artemia sp.) nauplii used for larval fish
- Tez No: 377535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUR ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Larval Balık Besleme, DHA, EPA, Zenginleştirme, Yağ Asidi, Canlı Yem, Larval Fish Nutrition, DHA, EPA, Enrichment, Fatty Acid, Live Feed Organisms
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, kuluçkahanelerde kullanılan 4 farklı ticari zenginleştirici ortamında Artemia salina'nın zamana bağlı besin kompozisyonundaki değişimler, 24 saat süre ile takip edilmiştir. Bu amaçla zenginleştirmenin başlamasından sonra 3, 6, 12, 18 ve 24 saat sonra örnekler alınarak yağ asidi kompozisyonundaki değişimler gaz kromotografisi ile tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan ticari ürünler A, B, C ve D harfleri ile kodlanmıştır. Sonuçlar öncelikle her ürünün zenginleştirme sürecinde Artemia nauplilerinin yağ asidi kompozisyonuna olumlu katkıları olduğunu göstermiştir. Ayrıca, yağ asidi kompozisyonlarında zamana bağlı önemli farklılıklar tespit edilmiştir. En yüksek DHA oranı, A ürününde % 29.08 ile 24 saat sonunda ulaşılırken en düşük oran % 1.67 ile C ürününde elde edilmiştir. En yüksek EPA oranı, B ürününde % 5.62 ile 24 saat sonunda ulaşılırken, en düşük oran % 1.14 ile 3 saat sonunda A ürününde elde edilmiştir. ARA oranları zenginleştirmeye bağlı olarak önemli değişiklikler göstermemiş ve % 0.43 ile 0.69 arasında değişim göstermiştir. DHA/EPA oranları 24 saat sonunda A, B, C ve D ürünleri için sırasıyla 5.24, 1.35, 0.35 ve 2.06 olarak tespit edilmiş ancak bu oranlar zamana bağlı olarak değişim göstermiştir. Benzer şekilde DHA/EPA/ARA oranları zamana bağlı olarak değişiklik göstermiş ve 24 saat sonunda A, B, C ve D ürünleri için sırasıyla 29.08/5.54/0.43, 6.11/5.62/0.46, 1.67/4.57/0.69 ve 8.55/4.14/0.52 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, zenginleştirme işlemi sonucunda larvaların yağ asidi kompozisyonlarında zamana bağlı önemli değişimler meydana geldiğini ve farklı ürünler ile zenginleştirilen Artemia nauplilerinin benzer besin içeriklerine sahip olmadığını göstermiştir. Bu farklılıklar, larval yetiştiricilikte karşılaşılan değişken başarı oranlarını etkileyen önemli bir faktör olabilir ve özellikle yüksek mortalite, düşük büyüme oranları, deformasyon gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kullanılan ürüne özgü olarak canlı yemlerdeki zamana bağlı besin kompozisyonu değişiminin bilinmesi, bu sorunların azaltılmasına yönelik çözümler geliştirilmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the changes in nutritional compositions of Artemia salina during a 24 hour enrichment process have been determined for 4 different commercial products. For this purpose, fatty acid composition of Artemia nauplii have been determined by gas chromatography after 3, 6, 12, 18 and 24 hours of enrichment. The names of the commercial products mentioned in the text only as brand A, B, C and D. Results indicated that the enrichment process has positively affected the fatty acid composition of Artemia nauplii. In addition, there were significant temporal differences in the composition of fatty acids. The highest DHA ratio % 29.08 was in product A after 24 hours and the lowest DHA ratio % 1.67 was in product C after 24 hours. The highest EPA ratio % 5.62 was in product B after 24 hours and the lowest EPA ratio % 1.14 was in product A after 3 hours. ARA concentrations did not differ significantly after enrichment in all products and changed between % 0.43- 0.69. At the end of 24 h, DHA/EPA ratios for brands A, B, C and D were 5.24, 1.35, 0.35 and 2.06, respectively. Similarly, DHA/EPA/ARA ratios showed temporal differences and were 29.08/5.54/0.43, 6.11/5.62/0.46, 1.67/4.57/0.69 and 8.55/4.14/0.52 for brands A, B, C and D, respectively, at the end of 24 h. Our findings indicated important temporal differences in the fatty acid compositions of Artemia nauplii enriched with 4 different products. These differences can have important consequences such as high mortality and deformation rates and lower growth rates that are frequently observed in larval culture. The knowledge of changes in fatty acid composition of live feed organisms over a given time period for a specific brand may help to minimize problems associated with enrichment process.