Ahbarü'l-İber (İnceleme-Metin)
Ahbârü'l-İber (Analysis-Text)
  1. Tez No: 377536
  2. Yazar: E. IŞIL KORUKLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zaîfî, Ahbârü'l-İber, mesnevî, hikâye, Zaîfî, Ahbârü'l-İber, mesnevî, story
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1067
Özet
Siyasi nizamın bozulduğu, buna mukabil edebiyatımızın yükselişini sürdürdüğü 17. asırda Zaîfî mahlaslı“Hacı Ömer oğlu Seyyid Molla Mehmed/Ahmed”tarafından telif edilen, müellifi gibi malum tezkire ve biyografi kaynaklarında hakkında veri bulunmayan Ahbârü'l-İber, şairin yaşadığı döneme kadar Türk edebiyatında nazmen ve nesren işlenmiş elli üç öykünün yeniden ele alınıp mesnevi külliyatı halinde ortaya konduğu bir eserdir. Bir aşk ve macera, bir dinî-destanî anlatı yanında, toplum düzenini sağlayan ana etmenlerden olan dinle içi içe geçmiş ahlâkî umdeleri barındıran nasîhatâmîz elli bir hikâyeyi ihtiva eden ve bu yönüyle edebiyatımızda halkı irşat amacıyla sıkça telif edildikleri bilinen dinî ahlâkî mesneviler arasında yer alan eser, çalışmamızda mesnevi ve hikâyenin kısaca anlatıldığı giriş kısmı sonrasında gelen üç ana bölümde incelenmiştir. Bu bölümlerin ilkinde, Zaîfî eserinden hareketle tanıtılmış; ikincisinde Ahbârü'l-İber şekil ve muhteva bakımından incelenmiş; üçüncü ve son bölümde, mesnevinin nüshaları tanıtılarak Latin harfleriyle verilen transkripsiyonlu metni kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahbârü'l-İberwaswrittenby“Hacı Ömer b. Seyyid Molla Mehmed/Ahmed”whosepen name is“Zaîfî'' in the 17th centuryduringwhichpoliticalorderwascorruptedand yet thegrowth of literaturestillcontinued. Eventhoughnodata can be foundregardingthispiece of workanditswrittereither in biographiesorbibliographicresources, it is a piece of workexhibitingthe ”mesnevî corpus“ of thereview of fiftythreestories in TurkishLiteraturewhich had beenpreviouslywritten in the form of proseandpoetryuntilthe time thewritterlived. As well as narratingstoriesrelatedtolove, adventureandreligiousepics, thispiece of workincludesfiftyonestorieswhichembody moral principlesentwinedwithreligionwhich, at heart, aims at maintaningthesocialorder. Fromthisaspect, it is alsoknownto be a religiousand moral ”mesnevî“ in classicalOttomanpoetrywhichwasspesificallywritten in ordertoinspirethepublic. Inthisstudy, thestory is analyzedunderthree main partsaftertheintroductionwherethe mesnevi andthestoryarebrieflytold. Thefirstsectionintroduces ”Zaîfî“ based on his work. Thesecondsectionfocuses on ”Ahbarü'l-Iber" in terms of itsstructureandcontent. The final sectionpresentsthecopies of thisworkandthetransciption of thetext in Latin.