Din algısı ve toplumsal yapı açısından Türkiye'deki Ca'ferîler (İstanbul örneği)
Ja'farites (Ca'ferîler) of Turkey from the panorama of religious perception & social structure: The case of İstanbul
- Tez No: 377549
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ca'feriyye, İmamet, Oniki imam, Mezhep, İmamiyye, Ja'fariyyah, Imâmah, Ithnâ 'Ashariyyah (“Twelver Shi 'ah”), Sect, Imâmiyyah
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki Ca'ferîler, İstanbul merkezli olarak tanıtılmaya çalışılmış, Ca'ferîler'in dini, siyasi ve sosyal hayatlarıyla alakalı durumlarını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu bağlamda diğer dini gruplarla ilişkileri, dini, kültürel ve siyasi tutumları, eğitim-öğretim ve diğer faaliyetleri araştırma konusu yapılmıştır. Araştırmamızda temel bilgi toplama aracı olarak“anket”kullanılmakla birlikte, yerinde gözlem ve tespit, mülakat gibi yöntem ve teknikler ve dokümantasyon metodu da kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hence, this study aims at presenting and analyzing the Ja'farites of Turkiye within the context of Istanbul, ascertaining their attitudes and approaches in relation to religious, political, and social life. At such a juncture, the following issues are dealt with: Their relations with other religious groups; their attitudes and viewpoints pertinent to religious, cultural, and political matters; their rationale and form of educational activiies, and the like. As for methodological premises, the study uses the survey method as a main information gathering means, along with practical observations, interviews, and determinations on the spot as well as documentary method.