Üstün zekalı ve yetenekli öğrencilere yönelik farklılaştırılmış matematik öğretiminin erişi, tutum ve yaratıcılığa etkisi
The effect of a differentiated mathematics program for gifted and talented students on success, attitude and creativity
- Tez No: 377555
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ÜMİT TÜLİN DAVASLIGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocuklar, MatematikÖğretimi, Yaratıcılık, Matematik Dersine Yönelik Tutum, Paralel Müfredat Modeli, Izgara Modeli, Gifted and Talented Students, Mathematics Teaching, Curriculum Differentiation, Creativity, Mathematics Attitude, Parallel Curriculum Model
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üstün Zekalıların Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 409
Özet
Bu araştırma, üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin akademik ve bilişsel beklentilerini karşılayacak bir Matematik programının geliştirilmesini, uygulanmasını ve etkililiğinin sınanmasını kapsamaktadır. Bu amaçla ilköğretim 5. sınıf düzeyinde öğrenim gören üstün zekalı ve yetenekli öğrenciler için Matematik dersindeki ?Denklemler? ve ?Çizgi Grafikleri? üniteleri farklılaştırılarak özgün bir ünite programı oluşturulmuştur.Çalışma İstanbul ilindeki üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin zihinsel, duyuşsal ve sosyal gereksinmelerini, normal zekâ bölümü sınırları içinde olan yaşıtlarından tamamen soyutlanmadan karşılanmasını amaçlayan bir projenin uygulandığı Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulu'nda 5. sınıfa devam eden 12'si deney 12'si kontrol grubundaki 24 üstün zekalı ve yetenekli öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin tümü WISC-R zeka testi ile üstün zekalı olarak tanılanmışlardır. Deney grubundaki öğrencilere araştırmacı tarafından farklılaştırılan ?Denklemler? ve ?Çizgi Grafikleri? üniteleri uygulanırken, kontrol grubundaki öğrenciler mevcut öğretmenleriyle ve müdahale edilmeyen öğretim yöntemiyle derslerini işlemeye devam etmişlerdir.Araştırma kapsamındaki verilerin toplanması için Matematik başarı testi, Matematik açık uçlu test, Yaratıcı Düşünme-Resim Oluşturma Testi, RAVEN Standart Progresif Matrisler Testi, WISC-R ve Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Bahsi geçen testler deney ve kontrol grubundaki öğrencilere ön ve son test olarak verilmiştir. Testlerden elde edilen verilerin istatistiksel analizinde Mann Whitney-U ve Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler Testleri kullanılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre üstün zekalı ve yetenekli öğrencilere yönelik hazırlanan Matematik programı öğrencilerin başarılarını, yaratıcı düşünme düzeylerini ve matematiğe karşı tutumlarını anlamlı düzeyde arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with developing, applying and testing the effectiveness of a mathematics program that meets the academic and cognitive needs of gifted and talented students. For this purpose, two units in mathematics namely ?Algebraic Equations? and ?Line Graphs? were differentiated to develop original units for 5th grade gifted and talented children.The study was conducted with a total number of 24 students, 12 of them being in the experimental group and 12 of them being in the control group. The subjects were 5th grade students of the project school called Beyazıt Ford Otosan Primary School in Istanbul. The project focuses on a culture specific differentiated program to meet the intellectual, affective, and social needs of gifted children without isolating them from their peers who are intellectually within the normal range. The subjects both in the experimental and the control groups were identified by the WISC-R test. While the two units, namely ?Algebra? and ?Line Graphs? differentiated by the researcher, were being taught by her to the experimental group, at the same time, without any intervention, the same units were being taught by the classroom teacher to the control group.To collect data within the framework of this research, Test for Creative Thinking ? Drawing Production (TCT-DP), Raven?s Standard Progressive Matrices (SPM), WISC-R, The Scale of Attitude Towards Mathematics and with open-ended and multiple choices items Math Achievement Test developed by the researcher, were used. Except SPM, the other three tests were administered as pre and post ? tests to the experimental and control groups. In the statistical analysis of data collected from these tests, Mann Whitney-U and Wilcoxon Signed-Ranks Tests were used.The results of the study revealed that the differentiated math program, developed for the gifted and talented students, increased the math achievement, creative thinking and attitude towards mathematics scores of the subjects.