Heteronormatif kimliklerin anlamlandırılma süreçleri: Türkiye'de kuir bireyler
Processes of constructing heteronormative identities: Queers in Turkey
  1. Tez No: 377556
  2. Yazar: CANER HAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ UÇAN ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Heteronormativite, Cinsellik Tertibatı, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal İnşacılı, Heteronormativity, Apparatus of Sexuality, Gender, Social Constructivism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez kimliklerin heteronormatif inşasına ve kuir öznelliklerin deneyimlerine odaklanır. Esas olarak üç bölüme ayrılmıştır. Heteronormatif Kültürde Kimlik Politikalarının Seyri adlı birinci bölümde, iktidarın kimlikleri üretmesinden itibaren süregelen kimlik politikalarının ana özellikleri incelenmiştir. Kimliğin kuir teori tarafından yapıbozumuna uğratılmasına değin, kimlik politikalarının seyri incelenmiştir. Heteronormatif Kimliklerin Farklı Kültürlerde Anlamlandırılması adlı ikinci bölümde farklı kültürlerde farklı toplumsal cinsiyet ve cinsellik inşaları incelenmiştir. Türkiye'de Kuir Bireyler Üzerine Derinlemesine Görüşmeler adlı son bölümde de Türkiye'de yaşayan eşcinsel arzuya sahip bireylerle röportajlar yapılmış ve bulgular paylaşılmıştır. Bu tez, toplumsal cinsiyetler ve cinselliklere dair farklı bir akıl yürütmenin imkanını sorgulamayı, eşcinsel arzuya sahip bireylerin kimliklerinden kaynaklanan deneyimlerini incelemeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on heteronormative construction of identities and experiences of queer subjectivities. Basically it consists of three chapters. In the first chapter titled Progress of Identity Politics in Heteronormative Culture, I analyze main characteristics of identity movements ongoing after power produced the identities. Until the deconstruction of identity by queer theory, the progress of identity politics is analyzed. In the second chapter titled Constructing Heteronormative Identities in Different Cultures, different gender and sexuality constructions in different cultures are analyzed. In the last chapter titled In-depth Inteviews about Queers in Turkey, findings are shared from interviews that were conducted with individuals who have same-sex desire. This thesis aims to question the possibility of another reasoning about genders and sexualities, analyze the experiences that arise from identities of individuals who have same-sex desire.