İlköğretim 5. sınıf üstün yetenekli öğrenciler için farklılaştırılmış geometri öğretiminin yaratıcı düşünme, uzamsal yetenek düzeyi ve erişiye etkisi
The effects of differentiated geometry teaching for fifth grade gifted students on creative thinking, spatial ability level and achievement
- Tez No: 351574
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TÜLİN DAVASLIGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geometri Öğretimi, Üstün Zekâlı ve Yetenekli Birey, Yaratıcılık, Uzamsal Yetenek, Paralel Müfredat Modeli, Geometry Teaching, Gifted Individual, Creativity, Visual-Spatial Talent, Parallel Curriculum
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üstün Zekalıların Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 334
Özet
Bu araştırma, farklı bireysel özelliklere sahip üstün zekâlı öğrencilere yönelik onların akademik beklentilerini karşılayacak bir Geometri programının geliştirilmesi, uygulanması ve etkililiğinin sınanmasını kapsamaktadır. Bu amaçla 5. sınıf Matematik dersindeki Geometri üniteleri olan ?Geometri-Ölçme? ve ?Geometri-Ölçme-Sayılar? üniteleri için üstün zekâlı öğrencilerin ihtiyaçları dikkate alınarak ünite programı oluşturulmuştur.Çalışma, İstanbul ilinde, üstün zekâlı çocuklara farklılaştırılmış bir eğitim programı sunan Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulunda, 5. sınıfa devam eden 16'sı deney grubunda, 16'sı de kontrol grubundaki toplam 32 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının her ikisinde üstün zekâ düzeyinde performans gösterdiği tanılanmış öğrencilerden oluşmaktadır. Deney grubundaki öğrencilere ?Geometri-Ölçme? ve ?Geometri-Ölçme-Sayılar? üniteleri boyunca kendileri için geliştirilmiş olan program uygulanırken kontrol gurubundaki öğrenciler mevcut öğretmenleriyle ve müdahale edilmeyen öğretim yöntemiyle derslerini işlemeye devam etmişlerdir.Araştırma kapsamındaki verilerin toplanması için araştırmacı tarafından geliştirilen Geometri Başarı Testi, K. Urban ve H. G. Jellen tarafından geliştirilen Yaratıcı Düşünme Testi ? Çizim Ürünü ve geometri dersinde önemli olan görsel uzamsal yeteneklerinin saptanması için Uzamsal Test Bataryası (Spatial Test Battery) kullanılmıştır. Adı geçen üç testte deney ve kontrol grubundaki tüm öğrencilere öntest ve sontest olarak verilmiştir. İstatistiksel analizde Mann Whitney-U testi ve Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler Testi teknikleri kullanılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre, üstün zekâlı öğrencilere yönelik hazırlanan programının öğrencilerin başarı, geometri öğrenimdeki uzamsal yetenek ve yaratıcı düşünme düzeylerini arttırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study deals with developing, applying, and testing effectiveness of a geometry program in order to meet the needs of the gifted students, who has different cognitive features. For this aim, a unit program - which takes into account the special academic needs of the gifted students- was created for 5th grade students whose geometry units“Geometry-Measure”and“Geometry-Measurement-Numbers”in their mathematics lesson are.The study was conducted with a total number of 32 students, 16 of them in study group and 16 in wait list control group, who were students from 5th grades of Beyazıt Ford Otosan Elementary School in İstanbul which offers a differenciated curriculum for gifted children. The special program that is developed for the gifted learners, namely“Geometry-Measure”and“Geometry-Measurement-Numbers”units, was applied to the study group, whereas at the same time the control group studied over the same subject with using traditional teaching methods.Creativity test which is developed by K.Urban and H. G. Jellen, Spatial Test Battery which is important for the detection of visual spatial skills in geometry course and an Geometry Achievement Test which is developed by the researcher are used in order to derive the needed data. All three scales are applied as pre-test and post test. Statistical analyses were conducted via Mann Whitney-U test and Wilcoxon signed-ranks test techniques.The results of the study revealed that the special problem based program which was developed for the gifted students, increases the achievement, spatial ability and creative thinking level of the students.