Yaratıcı drama yönteminin Hayat Bilgisi derslerinde kullanılmasının öğrencilerin başarı ve tutumlarına etkisinin incelenmesi
The examine of the effect of utilizing the creative drama method in life studies education on the achievement and attitudes of the students
  1. Tez No: 377575
  2. Yazar: NUR ÜTKÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AÇIKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Drama, Hayat Bilgisi Dersi, Yapılandırmacı Yaklaşım, Creative Drama, Life Studies Classes, Constructivism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Hayat Bilgisi derslerinde yaratıcı drama yöntemi kullanılmasının öğrencilerin başarılarına, öğrendiklerinin kalıcı olmasına ve bu şekilde işlenen derslere yönelik tutumlarına olan etkisinin incelenmesidir. Nitel ve nicel veri toplama yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma metodolojisine dayalı bu araştırmanın örneklemini, rastgele olarak deney ve kontrol grubu seçilen 3. sınıf öğrenci şubeleri oluşturmaktadır. Bu şubelerin ön-test sonuçları ve Hayat Bilgisi ders notları arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır.Gruplara toplam 16 saat olan eğitim verilmiş olup, bu eğitim deney grubundaki öğrencilere yaratıcı drama yöntemiyle, kontrol grubundaki öğrencilere ise İlköğretim Hayat Bilgisi 3. sınıf Ders Kitabı'nda yer alan yöntem ve teknikler doğrultusunda uygulanmıştır. On altı saatlik uygulama sonrasında nicel veri toplamak amacıyla, gruplara son-test ve altı ay sonra kalıcılık testi uygulanmış, grupların başarıları arasında anlamlı fark olup olmadığına bakılmıştır. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin yaratıcı drama ile işlenen derslere yönelik görüşlerini öğrenebilmek amacıyla, açık uçlu anket uygulanmış ve bu gruptaki öğrenciler arasından seçilen altı kişiyle görüşme yapılmıştır.Elde edilen bulgulardaki son-test ve kalıcılık testleri sonuçlarında deney grubu lehine anlamlı fark olduğu, deney grubundaki öğrencilerin uygulama sonrasındaki başarılarının kontrol grubundaki öğrencilerin başarılarından yüksek olduğu ve deney grubundaki öğrencilerin kontrol grubundakilere göre öğrendikleri bilgilerin daha kalıcı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin derslere yönelik görüşlerinin olumlu olduğu, yaratıcı dramayı sevdikleri ve bu şekilde işlenen dersleri daha iyi anladıkları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of creative drama method on students? achievement and knowledge retention levels in Life Studies Classes and the attitudes of students toward creative drama method. In this mix design research, in which qualitative and quantitative data collection methods were both used, two different 3rd grade classes were participated in the study. There were not statistically significant differences between these classes in terms of students? pre-test scores and the mean scores of Life Studies grades.In this research, each class was received 16 hours instruction. The experimental group?s instruction was delivered in creative drama method, whereas the control group was instructed according to activities in the Life Studies 3rd grade textbook. After the 16 hours instruction, the post-test had been utilized and six months later, a retention test was applied and the scores of both groups were compared. Moreover, an open-ended questionnaire was utilized to the experimental group students and semi-structured interviews were done with six students to gain their opinions related to creative drama method.The results of the research revealed that, there is a significant difference between the groups in favor of the experimental group for both the post-test and retention test scores. That is, it is found that the experimental group students? success and their knowledge retention are significantly higher than the control group students?. In addition to that, the opinions of the students, who received instruction in creative drama method have positive attitudes towards this method.