Film estetiğinde gerçekçi sinemanın fenomenolojisi
Phenomenology of realistic cinema in film aesthetics
- Tez No: 377593
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BATTAL ODABAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçilik, Fenomenoloji, Hermeneutik, Sinema, Film Teorisi, Film Estetiği, Dilbilim, Realism, Phenomenology, Hermeneutic, Cinema, Film Theory, Film Aesthetics, Linguistics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 410
Özet
Bu tez çalışmasında fenomenolojik yaklaşımın düşünsel geleneği ve felsefesi görüşü doğrultusunda gerçekçi sinemanın ne olduğu ve nasıl işlediği soruşturulacaktır. Fenomenolojik yaklaşımın üç önemli kuramsal aşaması olan transendental fenomenoloji, hermeneutik fenomenoloji ve felsefi hermeneutik ayrı ayrı incelenecektir. Bununla birlikte, gerçekçi sinema soruşturmasına bir bütün arz edecek şekilde uygulanacaktır. Bir sanatsal idealite olarak gerçekçi sinemanın ne olduğu, dünyayla olan bağı nezdinde analiz edilecek. Bu aşamada tarafsızlık, doğruluk, hakikat, biçim vb. gibi gerçekçilikle doğrudan bağlantılı kavramların argümantatif analizleri yapılacaktır. Gerçekçi sinemanın nasıl işlediği ise öncelikle sanatçının dünya görüşünün gerçekçilik idealiyle olan gerilimi bağlamında değerlendirilecek. Gerçekçiliği başarma niyetinde olan sanatçının angaje olduğu dünya görüşünün mahiyeti ortaya konacaktır. Ardından gerçekçi sinemanın prodüktif yapısı soruşturulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis it will probed into what realistic cinema is and how it is processed towards intellectual traditions and philosophical notions of phenomenological approach. Three constitutional stages of phenomenological approach which are trancendental phenomenology, hermeneutic phenomenology and philosophical hermeneutics will be rewived separately. Besides they will be applied to provide a coherence with the verification of realistic cinema. Realistic cinema as an artictic ideality will be analysed by its bond to the world. At this stage argumentative analysis of the terms which are connected to realism directly such as neutrality, rightness, truth and form will be practised. As for how the realistic cinema is processed will be evaluated principally in the context of world perspective of the artist and its tension with the ideality of realism. Essence of the world perspective which is engaged by the artist who tends to prosper the realism will be executed. Subsequently productive structure of realistic cinema will be verified.