Hisse senedi getirileri üzerinde etkili olan kesitsel anomalilerin Borsa İstanbul'da araştırılması
Investigation of cross sectional anomalies affecting stock returns in Borsa iİstanbul
  1. Tez No: 377606
  2. Yazar: DUYGU ARSLANTÜRK ÇÖLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DAĞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kesitsel Anomali, Etkin Piyasa Hipotezi, Sınıflandırma Yaklaşımı, Fama-MacBeth Regresyon, Cross Sectional Anomalies, Efficient Market Hypothesis, Sorts, Fama-MacBeth Regression
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Etkin Piyasa Hipotezi ve varlık fiyatlandırma modellerine aykırılık göstererek ortaya çıkan kesitsel anomaliler son yıllarda finans literatüründe tartışılan önemli konulardan biri haline gelmiştir. Yatırımcılara normal-üstü getiriler sağlaması bakımından oldukça dikkat çeken kesitsel anomaliler, farklı piyasalarda farklı değişkenler dikkate alınarak birçok araştırmaya konu edilmiştir. Ancak yapılan çalışmaların genellikle gelişmiş piyasalara yönelik olması ve ortaya çıkan sonuçların farklılık arz etmesi kesitsel anomalilerin gelişen bir piyasa olan Türkiye'de araştırılmasını gündeme getirmiştir. Bu çalışmanın amacı, hisse senedi piyasalarında görülen ve gelişmiş piyasalarda yapılan çalışmalarla varlığı en iyi şekilde kanıtlanan altı kesitsel anomalinin Temmuz 2001-Haziran 2012 döneminde Borsa İstanbul'da görülüp görülmediğini araştırmaktır. Ayrıca bu çalışma yardımıyla piyasada en yaygın etkiye ve getiriler üzerinde en fazla açıklayıcılığa sahip olan anomali ya da anomalilerin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Araştırma kapsamında sınıflandırma yaklaşımı ve Fama-MacBeth regresyon analizi şeklinde iki yöntem kullanılmıştır. Sınıflandırma yaklaşımı sonuçları, momentum ve DD/PD oranı anomalilerinin tüm ölçek gruplarında; firma büyüklüğü anomalisinin piyasa genelinde, mikro ve küçük grupta; karlılık anomalisinin sadece mikro ve küçük grupta görüldüğünü, tahakkuk ve büyüme oranı anomalisinin hiçbir ölçek grubunda görülmediğini ortaya koymuştur. Fama-MacBeth regresyon analizi sonuçları da büyük oranda sınıflandırma sonuçlarını desteklemiş ve altı anomaliden en yüksek açıklayıcılığa sahip olanın, momentum anomalisi olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, one of the main issues discussed in financial literature is cross sectional anomalies that emerged as contrary to the Efficient Market Hypothesis and asset pricing models. Cross sectional anomalies being mostly remarkable as providing abnormal returns to the investors, has been the subject of many studies in different markets by being taken into account of different variables. But searching cross sectional anomalies have became a current issue in emerging markets like Turkey because prior studies have generally related to developed markets and obtained results have showed a great variety. The purpose of this study is to search six cross sectional anomalies that is shown in equity markets and is proven ideally by some researches on developed markets, whether exist or not in BIST for the period of July 2001-June 2012. Additionally with the help of this study, it has been aimed to put forth the cross sectional anomaly or anomalies which is the most pervasive in the market and the most effective on the stock returns. Two approaches have been used in this study; sorts of returns on anomaly variables and Fama-MacBeth regressions analysis. The results of sorts approach have revealed that momentum and B/M anomalies have shown in all size groups, firm size anomaly have shown in all of the market in micro and small groups, profitability anomaly have shown only in micro and small groups but accruals and asset growth anomaly have shown in any size groups. The results of Fama-MacBeth regression analysis have also supported the results of sorts substantially and it has presented the highest explanatoriness through six anomalies as momentum anomaly.