Türkiye'deki bölgelerin lojistik performanslarının bütünleştirilmiş AHS ve TOPSIS yöntemiyle değerlendirilmesi
Evaluation by integrated AHP and TOPSIS method of logistics performance in Turkey's regions
- Tez No: 377612
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRDOĞAN BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Performans, Türkiye'deki Bölgeler, AHS, TOPSIS, Logistics Performance, Regions of Turkey, AHP, TOPSIS
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Dinamik bir sektör olarak karşımıza çıkan lojistik sektörü, ekonomik ve teknolojik gelişimler açısından da önemli bir konumda bulunmaktadır. Başarılı lojistik stratejilerine sahip olan kurumların/ülkelerin mevcut piyasalarda sahip oldukları rekabet güçleri sayesinde ekonomik anlamda büyük avantajlar sağlamaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin gelişim süreçlerinin ana faaliyetlerinden biri olan lojistik, gelişmiş ülkelerin ise en önemli istikrar sağlayıcılarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Lojistiğin önemi düşünüldüğünde, kurumlar açısından lojistik performansın değerlendirilmesi ve gerçekleştirilen değerlendirmelere göre gerekli iyileştirmelerin düzenlenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Türkiye'deki bölgelerin lojistik performanslarına göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu noktadan hareketle öncelikle lojistik performansın belirleyicisi olarak seçilen ana ve alt kriterlerin ağırlık dereceleri lojistik sektöründe çalışan uzmanlara uygulanan anketler sonucunda Analitik Hiyerarşi Süreci yöntemi ile tespit edilmiştir. Ağırlık dereceleri belirlendikten sonra lojistik uzmanlarına uygulanan anketler ekseninde Türkiye'deki bölgelerin lojistik performansları çok kriterli karar verme tekniklerinden TOPSIS yöntemi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen genel sonuçlara göre bölgelerin sıralaması sırası ile Marmara bölgesi, Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Karadeniz bölgesi, İç Anadolu bölgesi, Güney Doğu Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesi olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Logistics industry emerges as a dynamic sector is in an important position in terms of economical and technological developments. Organizations/countries which have successful logistics strategies have great advantages in economical terms with the help of their competitiveness in current markets. Logistics that is one of the main activities of developing countries emerges as one of the most significant stability providers of developed countries. When the importance of logistics is thought, in terms of organizations, evaluation of logistics performance and regulation of necessary improvements according to conducted evaluations have a great importance. In this study, the aim is to evaluate regions in Turkey according to logistics performances. From this point of view, primarily, main and sub criteria selected as predictors of logistics performance have been identified by the method of the Analytic Hierarchy Process as a result of the survey applied to professionals working in the logistics sector. After the level of severity identified, according to the survey conducted to logistics experts, the logistics performance of the regions in Turkey are evaluated by TOPSIS method which is a multi criteria decision method. According to the general results, the order of the regions is listed respectively, Marmara Region, Aegean Region, Mediterranean Region, Black sea Region, Central Anatolia Region, South-eastern Anatolia Region and lastly Eastern Anatolia Region.