Tüketici fiyat endeksi ve üretici fiyat endeksi geçişkenliği: Türkiye örneği
Consumer price index and producer price index pass-through: The case of Turkey
  1. Tez No: 377613
  2. Yazar: BUKET GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: TÜFE, ÜFE, VAR, Granger Nedensellik, CPI, PPI, VAR, Granger Causality
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tüketici ve üretici fiyatlarındaki değişim fiyat endeksleri tarafından değerlenmektedir. Fiyat endekslerindeki değişimler enflasyonun bir göstergesi olarak algılanmakta ve bu nedenle politika yapıcılarının ilgisini çekmektedir. Bu çalışmada, TÜFE ve ÜFE değişkenleri arasındaki ilişki Türkiye'ye ait verilerle 2003-2013 dönemi için Birim Kök Test, Granger Nedensellik Testi ve VAR analizi kullanılarak araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar TÜFE ve ÜFE arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The change on consumer and producer prices is evaluated by price indices. Changes in the price index have been perceived as indicator of inflation by policy-makers. In this study, the relationship between these two indexes has been examined by using a Unit Root Test, Granger Causality Test and VAR analysis for Turkish data covering the period 2003-2013. The results have shown that there is bi-directional causality relationship between CPI and PPI.