Terör, terör olayları ve uluslararası bölgesel anlaşmalarda terörizm
Terrorism, terrorism events and terrorism in international regional agreements
  1. Tez No: 377614
  2. Yazar: MOHAMMAD MURTAZA KOHİSTANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Terör Örgütleri, Terör Olayları, UluslararasıAnlaĢmalar, Bölgesel AnlaĢmalar, Terrorism, Terrorist Organizations, Terror Events, International Agreements, Regional Agreements
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Globalleşen dünyada insanlığın birçok sorunu olduğu bilinmektedir. Bunların içinde en önemli sonuçları doğuran, insan kıyımlarına neden olan terörizmdir. Terörizm yahut terör sorunları günümüz dünyasında tarihe kanlı bir leke olarak düşecektir. Bu nedenle terör saldırıları veya terörizmin sonlandırılması insanlık tarihi için kaçınılmazdır. Dünya ülkelerinin tümünde farklı sebeplerden dolayı terörizm sorunu bulunmaktadır. Bu durum, ülkelerin iç ve dış işlerinde çeşitli zafiyetler doğmasına neden olmakla beraber, ülke sınırlarının değişmesine, insanlığın kıyımına, stratejik oyunlara da sahne olmaktadır. Her ne sebeple olursa olsun terör sorunu; kışkırtmaları, saldırıları ve eylemleri ile siyasi ve ideolojik bir olgudur. Bir takım ülkelerin iç işlerindeki terör saldırıları, farklı ülkelerin stratejik oyunlarından başka bir şey değildir. Bu nedenle ülkelerin siyaseten rahata kavuşması için terörü bitirme çabaları artmaktadır. Bunun sonucunda küreselleşen dünyada Birleşmiş Milletler dâhil birçok uluslararası kurum ve kuruluş , terörizm ile mücadele etmeye çalışmakta fakat istenilen sonuç alınamamaktadır. Terörizmin önlenmesinde öncelikli olarak kaynaklarının yok edilmesi gerekirken maalesef tüm ülkeler bu sorunu askeri çözümlerle halletmeye çalışmaktadır. Fakat insan öldürmenin çözüm olamayacağı kesindir. Yılanın başı beslenirken kuyruğunun kesilmesinin hiç bir faydası olmayacağı gün gibi aşikârdır. Ülkeler bu sebeple ulusal ve uluslararası anlamda çeşitli yasalar çıkarmaktadır. Bu konuda Türkiye'de de çeşitli girişimler uzun zamandır vardır. Buna en iyi örnek“Terörle Mücadele Kanunudur.”Türkiye'nin uluslararası alanda imzaladığı bu tarz yasalardan bir kaçı şöyledir: Terörist Bombalamalarının Önlenmesi Sözleşmesi, Nükleer Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi vs. Terör sorunu, ülkelere ya doğrudan zarar vermiş veya dolaylı olarak ülkelerin birbirlerine karşı cephe almalarına neden olmuştur. Bu zarar ve dolaylı cepheleşmeleri önlemek maksadıyla ülkeler; ulusal anlamda, kendi yasalarında terör sorununa yer vermeye ayrıca terör yasaları (Terörle Mücadele Kanunu gibi) çıkartmaya başlamış ve uluslararası alanlarda yapılan anlaşmalarla (Terörist Bombalamaların Önlenmesi Sözleşmesi, Nükleer Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi gibi) bu yasaları pekiştirmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde, terörün tanımı yapılmış; terör eylemlerinin gelişimi, amacı, ideolojileri ve diğer unsurları üzerinde durulmuştur. Ayrıca terör örgütlerinin yasal ve yasadışı gelir kaynakları anlatılmıştır. İkinci bölümde, Avrupa'da terörizm eylemlerinin ortaya çıkışından, gelişiminden bahsedilmiş ve bu kıtada faaliyet gösteren terör örgütlerinden en gelişmiş olanları ve en etkili eylemleri gerçekleştiren örgütler ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, ulusal sınırlar içinde ve uluslararası alanda geçerli olmak koşullarıyla yapılan anlaşmalar üzerinde durulmuştur. Ayrıca ülkelerce varlığı ve geçerliliği kabul edilen bölgesel kuruluşların terörizm kararları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a fact that humanity in the globalizing world faces numerous problems. Terrorism, among these problems, is the one that creates the most severe outcomes and causes great loss of life and property. Terrorism or terror will remain a black mark in contemporary world history and hereby to terminate terrorism and terrorist attacks is indispensable for the human history. All world countries has terrorism problem for distinctive reasons. Beside the weaknesses it causes in domestic and international affairs of the countries, this situation causes shifts in the boundaries of the countries, mortalities and strategically diversions. For whatever reason it might be, the terrorism problem with its provocations, attacks and actions is a political and ideological phenomenon. The terrorist attacks aiming domestic affairs of some countries are merely the strategic ploys initiated by other countries. This, in return, causes countries to increase their efforts in the termination of terrorism for the political relief. As a result, many organizations including United Nations try to fight against terrorism in globalizing world however are unable to create the expected results. All countries strive to solve the problem by means of military operations although their priority should be to exhaust the resources of terrorist organizations. Albeit, what accurate is that the killing will not be the solution – there is no use in nipping off the branches as long as the core organization prevails. Countries enact various national and international laws for this reason; various initiatives about this problem has long existed in Turkey – ad adequate instant is“Anti-terror Law.”Some of the international laws ratified by Turkey are as follows: International Convention for the Suppression of Terrorist Bombings, International Convention for Suppression of Nuclear Terrorism and so on. The terror problem has either caused damage to countries directly or led them to come out against each other. To prevent this damage and indirect polarization, countries began to refer to terrorism in their constitutions and to enact terror laws (such as "Anti-terror Law); they consolidated these laws with the conventions signed internationally (such as International Convention for the Suppression of Terrorist Bombings, International Convention for Suppression of Nuclear Terrorism). The first chapter of this study provided a definition of terror and pondered upon the development and aims of terrorist attacks, their ideologies and other constituents. Furthermore, it related legal and illegal sources of income. The second chapter of this study explained the emergence and development of the terrorist actions in Europe; in addition, it recounted the most developed terrorist organizations active in this continent and the organizations that execute the predominant attacks. The third chapter of this study elaborated on the laws enacted nationally and internationally. Moreover, it investigated the anti-terror rulings of local organizations that has been acknowledged and legitimized by the countries.